Edsiva Skatt øst Jan Egil Kristiansen (Foto: TV 2)
Edsiva Skatt øst Jan Egil Kristiansen (Foto: TV 2)

Mistenker skattejuks rundt Sp-gaver

Skatteetaten går nå inn i etterforskningen rundt den ulovlige pengestøtten til Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mistanken er at flere kraftselskaper har jukset med skatten.

Økokrim-etterforskning

Onsdag fikk Senterparti-leder Liv Signe Navarsete beskjeden om at Økokrim etterforsker Senterpartiet for å ha laget ulovlige fakturaer. Nå er det klart at også Skatteetaten går inn i saken.

– Vår oppgave er å avklare eventuelle skattemessige side. Samt å bistå i kontrollen ved å gjøre regnskapskontroller og undersøkelser, sier leder for Skattekrim Øst, Jan Egil Kristiansen til TV2.

Ulovlig støtte

Senterpartiet har allerede innrømmet at 700.000 kroner betalt inn av kraftselskapene Eidsiva og Troms kraft i realiteten var ulovlig partistøtte. Pengestøtten kom inn i forkant av Stortingsvalget 2009, og ble presentert som støtte til et prosjekt rundt fornybar energi.

Nå skal det jaktes på om kraftselskapene har brukt pengestøtten til å jukse til seg uriktige skattefradrag.

– Det er selvfølgelig disse fakturaene, hvordan de er håndtert hos kundene som vi vil se på. Vi vil sjekke hvorvidt det har fått skattemessige konsekvenser i form av fradrag for kostnader, sier Kristiansen.

Glad for etterforskning

Eidsiva Energi ga 500 000 kroner til det de hevder de trodde var et prosjekt for fornybar energi. Selskapet synes det er positivt at også Skatteetaten nå bidrar til etterforskningen.

– Det vil vel være en fordel for alle parter at alle kort kommer på bordet så raskt og så korrekt og så tydelig som mulig, og vi vil bidra til det, sier Inge Møller, kommunikasjonssjef i Eidsiva Energi, til TV 2.

– Handlet korrekt

Eidsiva oppga pengestøtten som fradragsberettigede midler overfor likningsmyndighetene.

– Enhver utgift i vår virksomhet er jo en form for fradrag, altså utgifter til inntekts ervervelse i virksomheten. Og dette prosjektet, eller denne fakturaen, ble ikke behandlet annerledes enn andre fakturaer, men på nøyaktig samme måte. Nå betalte jo Senterpartiet tilbake igjen pengene ved et litt senere tidspunkt, og dermed gikk jo hele prosjektet i null, sier Møller.

– Føler dere sikre på at dere har handlet rett her?

– Vi føler utfra det vi vet og våre forutsetninger at vi har behandlet både fakturaene og regnskapsførselen korrekt, sier Møller.

Se intervju med Møller:

Kan få konsekvenser

Troms Kraft ga 200 000 kroner til Senterpartiet. Ingen i selskapet ville la seg intervjue av TV 2 torsdag.

Kraftselskapene mener å ha sitt på det tørre. Men selv om skattefradrag skulle vise seg å være tilbakebetalt, er ikke det nødvendigvis nok.

– På generelt grunnlag kan jeg si at man ikke nødvendigvis reparerer et straffbart forhold ved å betale i ettertid, sier Kristiansen.

Liv Signe Navarsete ønsket ikke å kommentere saken overfor TV 2 torsdag.