heidi (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
heidi (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Slik lurte Securitas Direct-selgeren seg inn i Heidis leilighet

Sa han skulle sjekke brannvarslerne i borettslaget: – Jeg følte meg som en idiot, sier TV 2-reporteren.

Hadde du åpnet for noen som sa de var der for å undersøke brannvarslerne i huset ditt? Det gjorde Heidi Hegvik, reporter i TV 2 hjelper deg, men angret seg da hun skjønte hva som var på ferde.

– Han hadde med seg en liten koffert og sa han kom fra Securitas for å sjekke brannvarslerne i bygget. Jeg trodde det var borettslaget som hadde bestilt sjekken, og var bare glad for å få undersøkt at mine funket, sier Heidi.

Les også: Flere studenter lurt av selger på Finn

Skremmer med øst-europeere

Mannen fra Securitas Direct gikk inn, kledde av seg, og så seg rundt i Heidis leilighet. Han sjekket Heidis brannvarslere, og mente de fungerte dårlig. «Kostnadsfritt» byttet han batterier i den ene brannvarseleren.

Etter å ha byttet batteri spurte Securitas Direct-mannen om Heidi kunne tenke seg å bytte innbruddsalarm.

– Han fortalte om at det var så mye øst-europeere i området som likte å rane folk om natta, og at han anbefalte meg alarm. Da skjønte jeg at det dreide seg om salg, sier Heidi til TV 2 hjelper deg.

I kofferten hadde han det han egentlig var kommet for å selge: Røykvarslere, innbruddsalarmer og et tilbud om avtale med Securitas Direct.

– Jeg følte meg som en idiot som ikke skjønte det da han ringte på. Men det var en ganske sleip metode han brukte. Han fikk klar beskjed om at jeg ikke kom til å kjøpe noen ting av ham, sier Hegvik til TV 2 hjelper deg.

Les også: Tollvesenet selger beslaglagte varer som forundringspakker

– Veldig problematisk

Forbrukerombudet synes ikke noe om Securitas Direct-selgerens triks.

– Det er lovlig å selge på dørene til folk, men det stiller høye krav til presentasjonsmåten. En må være veldig forsiktig med å framstille salg som noe annet enn det det egentlig er, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet.

Selger skal alltid fortelle hvorfor de ringer på, slik at du har muligheten til å takke nei.

– Dersom de prøver å komme seg inn på en annen måte er det veldig problematisk. Jeg tenker spesielt på eldre, som kan føle seg presset til å slippe inn selgerne i slike situasjoner, sier Hovde Skjelbostad til TV 2 hjelper deg.

Brannvesenet reagerer

Også Oslo Brann- og redningsetat reagerer på metoden selgeren fra Securitas Direct brukte.

– Dette synes vi absolutt ikke noe om. Vi skjønner at folk på den måten kan forveksle selgerne med våre tilsynspersoner. Det blir fort mye forvirring når selgere sier de skal sjekke brannvarslere. Til opplysning så har alle våre tilsynspersoner id-kort fra Brann- og redningsetaten, og de har alltid på seg uniform. Vi varsler også alltid på forhånd, enten skriftlig eller via telefon, sier Ida Løfsgaard Kojedahl, informasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

Les også: Terje betalte 2.500 kroner for å selge sin egen sofa

Legger seg paddeflate

Securitas Direct beklager at selgeren som kom på døra til Hegvik ikke presenterte seg slik han har plikt til.

– Her legger vi oss paddeflate. Selgerne skal opplyse om hvorfor de er der, og jeg håper det hun opplevde er veldig sjelden. Det er helt klart ikke sånn vi skal jobbe, sier Lars Kristian Larsen, salgssjef i Securitas Direct.

Han sier at de pleier å opplyse om at det kommer selgere i infoskriv som de legger i postkassene.

– Vi ønsker ikke å føre folk bak lyset. Vi har veldig fokus på at vi skal si at vi er der for å selge noe. Jeg tror dette var en litt for framoverlent selger, sier Larsen til TV 2 hjelper deg.

Han beklager også at selgeren prøvde å skremme med at øst-europeere liker å bryte seg inn i leiligheter om natta mens folk sover.

– Det er ikke meningen at folk skal få skremselspropaganda. Dette er ting som vi må justere hele veien, sier Larsen.

Securitas Direct AS er et eget europeisk konsern, og ble fisjonert ut av Securitaskonsernet i 2006, men fikk beholde deler av Securitas-navnet som en del av sin profil. Securitas Direct AS jobber helt og holdent med salg av alarmsystemer til privatmarkedet og Securitas AS er et vekterselskap som leverer vakt- og sikkerhetstjenester til næringsliv og offentlig virksomhet.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter