badekar_gang (Foto: Privat)
badekar_gang (Foto: Privat)

Ekstremt dårlige levekår for utvekslingsstudent

Her bodde en tysk jente på utveksling i USA.

Stadig flere velger å dra på elevutveksling til utlandet. Bare i løpet av de ti siste årene er antall elever som reiser ut for å ta videregående utdanning femdoblet. Det er det noen som ser sitt snitt til å tjene gode penger på.

Advarer mot useriøse aktører

Nye aktører som tilbyr utveksling i utlandet dukker opp som paddehatter, og organisasjonen ANSA, organisajsonen for norske elever og studenter i utlandet, ser tendensene til økt kommersialisering i bransjen. Nå advarer de mot useriøse aktører.

– Vi hører stadig om nye aktører som ønsker å starte opp. Vi vet at det finnes både seriøse og useriøse aktører i bransjen, og vi ser behovet for å skille mellom disse, sier Kristoffer Moldekleiv som er president i ANSA.

ANSA har i samarbeid med bransjen utarbeidet etiske retningslinjer de mener aktører som tilbyr utdanning i utlandet bør følge. På nettsidene sine har de listet opp de tilbyderne de går god for. Her finner du listen.

– Fortvilet utvekslingselev satt og gråt

Tilbyderne av elevutveksling i Norge samarbeider med andre organisasjoner i utlandet som igjen står for oppfølging av eleven og godkjenning av vertsfamiliene. Tobias Kyte besøkte under sitt USA-opphold en annen vertsfamilie som også skal ha vært godkjent av organisasjonen CASE. De samarbeider med Explorius, som Tobias reiste med. Her var forholdene så elendige at Tobias tok bilder for å dokumentere tilstandene. Han møtte en utvekslingselev fra Tyskland som var så fortvilet at hun satt og gråt.

– Det var bare så ekkelt der, det er helt utrolig at de lar noe sånt passere, sier Tobias til TV 2 hjelper deg.

Den tyske eleven skal ha blitt flyttet videre til et annet hjem, ifølge Tobias.

ANSA reagerer

Moldekleiv fra ANSA reagerer på bildene og stiller seg tvilende til om dette er et egnet hjem for en utvekslingselev.

– Man må huske på at det ikke er et ferieopphold man skal på. Selv om man kanskje ikke kan forvente den samme standarden som hjemme så må man ha forhold rundt seg som gjør det mulig å studere, sier han.

Moldekleiv mener eleven må kunne forvente en viss grad av renslighet i vertshjemmet og synes selskapet bør gjennomgå sine rutiner for godkjenning av hjem.

Vil ikke uttale seg

TV 2 hjelper deg har kontaktet organisasjonen CASE som sier at de av konfidensialitetshensyn ikke ønsker å uttale seg om konkrete saker knyttet til sine studenter. Men på generelt grunnlag sier de at dersom forholdene i en vertsfamilie endrer seg til det negative etter at deres representant har vært på besøk og sjekket ut hjemmet, så vil studenten umiddelbart bli flyttet dersom han/hun kontakter sin områderepresentant.

Tom Ericsson er sjef for Explorius, som samarbeider med CASE, og han sier at slike forhold er helt uakseptable.

– Slikt er ikke akseptabelt for noen utvekslingsstudent, sier han.

Dette bør du sjekke før du reiser

I disse dager er det mange som skal bestemme seg for hvilket selskap de skal reise med og ANSA anbefaler alle å sjekke hvorvidt aktøren står på deres liste, samt om den er oppført på Lånekassens liste over godkjente aktører.

– Dersom aktøren står på disse to listene, dekker det de fleste tingene som er viktig for å velge tilbyder, slik som oppfølging av eleven og klagemuligheter, opplyser ANSA.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter