Flere fattige barn i Norge

Antall fattige barn i Norge er økt med minst 50.000 de siste fem årene og 100.000 barn lever nå under fattigdomsgrensen, ifølge Fafo.

Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix)
Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix)

2010 var «Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon», men også i dette året økte antall fattige barn her i landet.

– De fattige har ikke merket noe til det året, er jeg redd. Jeg kan egentlig ikke komme på ett eneste prosjekt som har vært fattigdomsrelatert, sier styremedlem i Fattighuset Erling Westenvik til Aftenposten.

Føler seg stemplet av Nav

Han sier at de tvert om har erfart at fattige opplever seg stigmatisert av Nav, de har registrert forslag om kutt i trygd til unge uføre og at barnetrygden ikke er oppjustert på 14 år.

– Fattigdomsåret har nok vært et år for byråkrater i middelklassen som har forfattet fine ord og fine planer som få ser noe til, sier Westenvik.

EUs fattigdomsgrense tilsier at en familie på to vokse og to barn må ha mer å rutte med enn 350.000 kroner etter skatt.

– Andelen fattige barn har økt de siste årene, sier forsker og instituttsjef ved Fafo Tone Fløtten.

Økt innvandring

Hun sier at den viktigste grunnen til økningen er økt innvandring av familier der voksne sliter med å få jobb.

– Nesten halvparten av barn som har forsørgere uten arbeid, er fattige. Dessuten er ikke barnetrygden regulert opp siden 1996. Trøsten er at mange av de fattige barnefamiliene kommer seg ganske raskt ut av fattigdommen, sier Fløtten. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2