ETTERFORSKES: Økokrim skal se på fakturaene Senterpartiet sendte ut i forbindelse med fornybar energi prosjektet. (Foto: MortenHolm)
ETTERFORSKES: Økokrim skal se på fakturaene Senterpartiet sendte ut i forbindelse med fornybar energi prosjektet. (Foto: MortenHolm)

Økokrim etterforsker Senterparti-støtte

Økokrim skal undersøke om støtten til «Prosjekt fornybar energi» rammes av regnskapslovgivningen.

Økokrim har besluttet å starte etterforskning av fakturaene som Senterpartiet sendte ut til flere selskaper foran stortingsvalget i 2009. Det opplyser Økokrim i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Regnskapsloven kan være brutt

Økokrim har åpnet etterforskning av fakturaene rundt mulig brudd på regnskaps- og likningsloven.

– Jeg kan bekrefte at vi har gått inn i saken, for å avklare om det har foregått noe kriminelt, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til TV2.

Gikk til partikassen

Senterpartiet fikk inn store pengebeløp i forbindelse med det såkalte Fornybar-prosjektet. Meningen var at pengene skulle gå til å promotere satsing på miljøvennlig energi, deriblant vindkraft. I ettertid har det vist seg at det meste av pengene gikk i valgkassen til Senterpartiet.

– Etterforskningen tar sikte på å avdekke om fakturaene og regnskapene er i samsvar med virkeligheten, sier Nordeng.

Se reportasje (reporter: Christian Steffensen)

479336

– Ingenting å skjule

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete sier de tar saken alvorlig.

– Vi har lagt fram alle relevante opplysninger om saken, sier Navarsete, og legger til at partiet har spilt med åpne kort hele veien.

– Vi har ingenting å skjule og vil sørge for at Økokrim får tilgang til det de etterspør, sier Navarsete.

Se intervju med Navarsete (reporter: Aslak Eriksrud)

479335

Risikerer bøter

Strafferammen på de mulige lovbruddene er to års fengsel, men Økokrim påpeker at for foretak er bøtelegging normal straffereaksjon.

– Vi har ikke besluttet hvor vidt enkeltpersoner også vil inngå i etterforskningen, det vil tiden vise, sier Nordeng.

Økokrim antar at saken kan avgjøres forholdsvis raskt.

Regnskaps-refs

Tidligere onsdag ble det kjent at Finanstilsynet kommer med kraftig kritikk av revisjonen av Senterpartiets årsregnskap. Tilsynet mener revisor burde ha reagert på pengene partiet fikk fra kraftselskaper.

Etter at Dagens Næringsliv i september avslørte at Senterpartiet mottok utbetalinger fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft på henholdsvis 500.000 og 200.000 kroner, har Finanstilsynet gransket revisjonsselskapet Skaarbrevik, Renø & Isaksen AS.

Senterpartiet har i ettertid innrømmet at pengegavene fra Eidsiva og Troms Kraft var ulovlige, og har betalt pengene tilbake.