Molde Anne-Grete Strøm-Erichsen Bente Kalvatsvik
Molde Anne-Grete Strøm-Erichsen Bente Kalvatsvik

Helseministeren uten svar til lungesyke Bente (55)

I korridoren på nedslitte Molde sykehus spurte lungepasienten når det blir nytt sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bente Kalvatsvik (55) sier hun ikke ville vært i live dersom det ikke var et sykehus i Molde. Mot slutten av statsrådens rundtur på sykehuset tirsdag fikk hun sjansen til å stille helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen et spørsmål.

– Nå vil jeg vite når det blir nytt sykehus.

– Jeg kan ikke si når det blir nytt sykehus. For det rapporten sa til meg er at det ikke er økonomi til et nytt sykehus nå, var helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens svar.

KOM BAKVEIEN: Helseministeren slapp å gå spissrotgang gjennom folkemengden som hadde samlet seg utenfor Molde sykehus tirsdag. (Foto: Herskedal, Kjell/Scanpix)

– Det har du sagt før, svarte Kalvatsvik.

– Men det er realiteten, dessverre.

ENORMT ENGASJEMENT: Det var en nesten eksplosiv stemning blant folk som forlangte nytt sykehus i Molde. (Foto: Herskedal, Kjell/Scanpix)

Sterke reaksjoner

Pipekonsert og fakler var det som møtte helseministeren da hun kom til Molde tirsdag. Utsettelsen av nytt sykehus har ikke falt i god jord blant moldenserne.

Tirsdag ble det kjent at lokallaget til Arbeiderpartiet i Molde truer med å stenge hele butikken dersom regjeringen ikke vedtar bygging av nytt sykehus i byen.

– Jeg skjønner at engasjementet her oppe er stort, og jeg skjønner at etter mitt siste brev så ble det skuffelse, sa Strøm-Erichsen fra talerstolen, og fikk massiv buing fra flere tusen arge demonstranter til svar.

Ingen løfter

Skuffelse var det som ventet moldenserne også tirsdag.

– Kan du garantere at det blir et nytt sykeus i Molde?

– Jeg har kommet for å snakke med folk. Nå er det slik at Helse Midt-Norge ikke har økonomi til å starte bygging av et nytt sykehus før i 2018. Men at det blir nytt sykehus, det er sikkert.

– Men blir det i Molde?

– Det..., var alt statsråden rakk å si før hun ble ledet videre inn i sykehuskorridorene av rådgiverne sine.

Anklages for løftebrudd

Moldenserne føler seg lurt av regjeringen, og mener Strøm-Erichsen går imot de faglige rådene for plassering av det nye sykehuset.

– Hun har ikke hørt på sine egne fagfolk og ikke lyttet til det som er konklusjonen i utredningene. Og hun har brutt løftene, sier Berndt Müller, overlege ved Molde sykehus.