Mannen er enstemmig frifunnet av Bergen tingrett, opplyser mannens forsvarer, advokatfullmektig Nils Christian Nordhus, til tv2nyhetene.no like etter klokken 15 tirsdag.

– Jeg mener dommen er helt riktig og er ikke overrasket, sier Nordhus.

Skulle steke pizza

Den 27 år gamle italienske sesongarbeideren Michele Saluzzi ble tiltalt for uaktsom brannstiftelse etter brannen i flere sjøboder i Skuteviken i Bergen natt til 7. september 2008. Flere kulturhistoriske bygg ble ødelagt, og verdier for mellom 25 og 30 millioner kroner gikk tapt i brannen.

Brann skuteviksboder Bergen

Italieneren hadde sommerjobb i Bergen og skulle steke seg en pizza etter en tur på byen. Påtalemyndigheten tror en stekeplate med en frityrgryte ble slått på, og at mannen dermed uaktsomt startet brannen.

Også to ganger tidligere skal italieneren ha sovnet fra en pizza i ovnen. Disse gangene endte det med røykutvikling, men ingen brann.

– Mangelfull etterforskning

Mannens forsvarere mente det ikke var tilstrekkelig bevist at brannen skyldtes pizzastekingen. Dommen gir forsvarerne full støtte for sitt syn.

Dommerne skriver blant annet at det er «uforståelig» at brannen ikke ble etterforsket bredere og kaller etterforskningen «svært mangelfull».

Etter brannen viste det seg at det var flere brannsikkerhetsmessige mangleri byggene. Blant annet var et pålegg om å installere sprinkleranlegg ikke fulgt opp.

Seigpining

Saluzzi satt tirsdag ettermiddag på et fly på vei fra Italia til Norge og hadde ikke fått forkynt dommen da tv2nyhetene.no snakket med forsvareren.

– Jeg er helt sikker på at frifinnelsen blir en enorm lettelse for ham. Hele denne saken har vært en seigpining og en forferdelig prosess, sier Nordhus.

Aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel, halvparten betinget, da saken var oppe i Bergen tingrett. Saluzzi risikerte også et erstatningskrav på nærmere 70 millioner kroner om han ble kjent skyldig.

I rettssaken ble han representert av Nordhus og advokat Ann Helen Aarø.

Overveier anke

Aktor i saken, politiinspektør Rune Malt, sier de fra påtalemyndighetens side vil vurdere dommen i ro og fred med tanke på en mulig anke.

– Har du noen kommentar til kritikken som rettes mot etterforskningen av brannen?

– Det vil også være noe vi skal se på i ettertid, sier Malt.