IKKE POPULÆR:  I USA diplomaters rapporter tegnes det et negativt og kritisk bilde av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
IKKE POPULÆR: I USA diplomaters rapporter tegnes det et negativt og kritisk bilde av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

– Støre er overlegen og arrogant

Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfattes som arrogant av amerikanske diplomater i Norge, ifølge avsløringer fra Wikileaks.

«Selv om han er smart og dynamisk, lurer noen på om hans arroganse kanskje ikke fungerer så bra under forhandlinger». heter det i et av brevene fra USAs ambassaden i Oslo til Det hvite hus.

Her hjemme kåres han gang på gang til regjeringens mest populære mann. I USA-diplomaters rapporter tegnes det et negativt og kritisk bilde av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Karakteristikkene av utenriksministeren fremkommer i dokumenter som er lekket til nettstedet Wikileaks og som omtales i Aftenposten tirsdag i et samarbeid mellom den norske avisen og Svenska Dagbladet.

Les også: Hevder Norge åpnet for Guantanamo-fanger

Overlegen og arrogant

I rapportene tegnes det et bilde av en hyperaktiv politiker som blander seg inn i alt, og USAs utenriksminister Hillary Clinton får flere advarsler mot Støres personlige egenskaper, skriver Aftenposten.

«Støre tror han er moralsk overlegen og smartere enn de fleste», heter det i et av brevene fra ambassaden i Oslo til Det hvite hus.

I et notat fra i fjor heter det et «Selv om han er smart og dynamisk, lurer noen på om hans arroganse kanskje ikke fungerer så bra under forhandlinger».

Diplomatene foreslår også voksenopplæring.

Ikke overrasket

Utenriksminister sier han ikke er overrasket over kritikken som kommer fra den amerikanske ambassaden.

I de lekkede dokumentene fra korrespondansen mellom USAs ambassade i Oslo og Washington kommer det blant annet fram at Norges rolle i Midtøsten er vurdert som uhjelpsom og naiv.

– At Bush-folk i Oslo mente vårt syn på konflikt var naiv, kan jeg egentlig leve godt med for vi hadde klart kritiske syn på deler av amerikansk militært engasjement som Irak og rakettskjold. Vi opplevde blant noen amerikanske diplomater i Oslo en holdning om at «enten er dere mot oss eller med oss». I Oslo møtte de flere nyanser fra en regjering som sa fra, også der vi var uenige, sier Støre til Aftenposten.

Les: 19-årig hacker sluppet fri i Nederland

Ryktebørsen

Utenriksministeren sier til avisen at han har hørt om kritikken «på ryktebasis» i årene 2005-2008, men mener den stammer mer fra ambassaden i Oslo enn fra Washington.

Når det gjelder kritikken som er formulert etter at Obama overtok, sier Støre at han er overrasket, fordi han ikke selv har hørt om noe slikt.

– Tvert imot. Senest i forrige uke hadde jeg samtaler med USAs nøkkelfolk på Midtøsten under mitt besøk til Washington. Dessuten samarbeider vi nært i regionen, sier han.

I de hemmeligstemplede dokumentene Aftenposten og Svenska Dagbladet har fått tilgang til, blir Støre omtalt i lite rosende vendinger, også når det kommer til rent personlige egenskaper.

Les også:

– Mastercard hacket av Wikileaks-støttespillere

Clinton og Støre snakket ut om ambassade-overvåkingen

Wikileaks: Nato klar til krig for Baltikum (©NTB)