Fra fotoprosjektet i samarbeid med Bergens Tidende. (Foto: Mari Iversen Trane)
Fra fotoprosjektet i samarbeid med Bergens Tidende. (Foto: Mari Iversen Trane)

Vil gi psoriasis et ansikt

-Vi ønsker å gjøre en skjult sykdom mer synlig, sier Kenneth Waksvik og Norsk Psoriasisforbund. Les svarene fra nettpraten nedenfor!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kenneth Waksvik ble rammet av psoriasis da han var 18 år. Sykdommen rammet ham hardt og plutselig etter en streptokokkinfeksjon i halsen.

-Psoriasis er en sykdom som det kan være vanskelig å snakke om. Jeg ønsket å fortelle min historie slik at det kunne være til hjelp for andre, forteller han.

Hudlege Henning Stang og Kenneth Waksvik svarte på nettprat, les svarene nedenfor!

Var servitør

Kenneth Waksvik måtte etter langt sykdomsopphold omstille seg og lære seg å leve med sin psoriasis. Han måtte skifte jobb og måtte få innarbeidet sine daglige rutiner med behandlinger som passet for ham. I dag jobber Kenneth med logistikk og har en jobb han er veldig glad i.

Takket være biologiske medisiner og tilpasset arbeid, er mye av grunnen til at han kan arbeide. -Da fungerer jeg også som far, ektemann og kan bidra som tillitsvalgt i Norsk Psoriasisforbund.

Fra fotoprosjektet i Bergens Tidende: «Vakker med Psoriasis» (Foto: Mari Iversen Trane)

Film og fotoprosjekt

I forbindelse med Verdens Psoriasisdag, i oktober, var et fotoprosjekt i samarbeid med Bergens Tidende og et filmprosjekt noen av virkemidlene for å satt åpenhet om sykdommen i fokus. Kenneth Waksvik deltok i filmen som ble premiert med en strålende bronseplass i en internasjonal konkurranse for to uker siden!

Hva er psoriasis?

Psoriasis er et gresk ord og betyr utslettsykdom. Det kommer opprinnelig av det greske ordet psora, som betyr kløe. Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.

Psoriasis er en gammel sykdom. De tidligste beskrivelsene har vi fra Bibelen, selv om den blander psoriasis sammen med andre hudsykdommer.

Hvordan arter psoriasis seg?

Psoriasis er en ”familie” av en gruppe forskjellige sykdommer. Tilstanden oppfattes i økende grad som ”autoimmun”, det vil si at individet reagerer mot sin egen kropp. Det fører blant annet til at kroppens egne hvite blodlegemer (T-lymfocytter) angriper sitt eget vev, og derved setter i gang sykdom.

Ikke smittsomt

Psoriasis er en svært vanlig forandring av huden som i mange tilfeller er lite påfallende og enkel og behandle. Det er mange som ikke vet at hudforandringer på albuer eller knær, kanskje i hodebunnen eller på neglene, har noe med ”sykdom” å gjøre. Psoriasis er ikke smittsomt.

Psoriasis forekommer over hele verden, noen steder hyppigere enn andre. Ca. to prosent av befolkningen i Nord-Europa er rammet, med lik fordeling mellom kjønnene. Ca 120 - 130 000 nordmenn har sykdommen psoriasis.

Kilde: Norsk Psoriasisforbund.

Alder ved første utbrudd

Det vanlige psoriasisutslettet er typisk og diagnosen stilles ofte ved første blikk av en erfaren lege. Ved første gangs utbrudd, som ofte kommer i 15-30 årsalderen, følger det ikke sjelden en halsinfeksjon som etter noen dager følges av små røde ”dråpeformede” knuter i huden (guttat psoriasis). Kvinner får psoriasis tidligere enn menn. Det første utbruddet kommer vanligvis i 10-20 årsalderen.

Du møter hudlege Henning Stang, ved Holdbergsplads legesenter i studio sammen med Kenneth Waksvik. Vi skal få et glimt fra filmen som vant bronse «Under the spotlight, psoriasis». Vi har også invitert Hege Thommesen Mürer, leder for de unge i forbundet, PSO-ung.

Svarene fra nettpraten kan du lese nedenfor