DØDELIG MOTE: I Tyrkia har 46 personer dødd som en direkte følge av å ha fått jeans til å se slitte ut.
DØDELIG MOTE: I Tyrkia har 46 personer dødd som en direkte følge av å ha fått jeans til å se slitte ut.

Dette dør folk for

Utvaskede jeans er kanskje moderne, men det er en mote som kan ta livet av tusenvis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Tyrkia har 46 personer dødd som en direkte følge av å ha jobbet med sandblåsing i jeansindustrien. Sandblåsing er en teknikk som brukes for å få jeans til å se slitte ut, noe som har vært på moten de siste årene.

– Det er arbeiderne som må betale den høye prisen, sier Yesim Yasin, forsker ved Universitetet i Istanbul og medlem av solidaritetskomiteen for sandblåsingsarbeidere til Dagsavisen under et besøk i Oslo nylig.

Del på Facebook

5000 rammet av dødelig lungesykdom

Hun informerte avisen om at over 5000 som jobber i Tyrkias tekstilindustri er rammet av den dødelige lungesykdommen sillikose.

– Dette er en uforsvarlig virksomhet. Ingen menneskeliv bør gå tapt for mote, For at et par bukser skal ha vintagepreg over seg, sier Yasin til Dagsavisen.

Les også: Dobler lønna for tekstilarbeiderne i Bangladesh

Lite oppmerksomme

Det svenske Fair Trade Centeret har publisert en rapport med det klingende navnet «Sjukt snyggt». Her har de kartlagt over 17 tekstilbedrifter, og det kom frem at svært få var oppmerksomme på farene ved manuell sandblåsning, ifølge Dagsavisen.

Den norske klesskjeden Varner-Gruppen, som driver kjeder som Bik Bok, Cubus og Carlings, har gikk beskjed om at de vil forby sandblåsing i all egenproduksjon.

– Mange selskaper sier de skal forby sandblåsning. Jeg lurer på om de faktisk gjør det, eller om det bare er tomme ord, sier Yasin.