Kina kaller nobelseremonien i Oslo en «politisk farse»

Kina går hardt ut mot fredsprisseremonien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina har reagert svært negativt på tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo, som sitter i fengsel i Kina for sin politiske virksomhet, og kritikken ble gjentatt da nobelseremonien gikk av stabelen fredag.

Les også: Beijing: TV-signalene gikk i svart under fredsseremonien

– Vi motsetter oss bestemt at noe land eller noen person bruker Nobels fredspris for å blande seg inn i Kinas indre anliggender og krenke Kinas juridiske suverenitet, sa utenriksdepartementets talskvinne Jiang Yu.

Tildelingen er et resultat av «kaldkrigsmentalitet», ifølge det kinesiske utenriksdepartementet.

Roser nobelkomiteen

Yang Jianli er i Oslo som representant for nobelprisvinner Liu Xiaobos kone, Liu Xia. Han var dypt rørt av prisseremonien fredag og roser Nobelkomiteen for det mot den har vist ved å gi prisen til den kinesiske systemkritikeren.

– Rundt 20 land holdt seg borte fra seremonien på grunn av kinesisk press og trusler. Det er selvsagt alvorlig. Men Nobelkomiteens pristildeling til Liu har brutt dilemmaet overfor Kina som ingen land torde gjøre alene, sa Yang på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Yang har ikke hatt kontakt med Liu Xia siden 20. oktober. Han tror Liu muligens er fullstendig isolert i fengselet, men tror at Kinas myndigheter muligens har sikret seg at ingenting skjer med ham, at helsen hans er ok og at han får nok mat.

Med på pressekonferansen var også Maran Turner og Irwin Cotler, Liu Xiaobos internasjonale juridiske representanter.

(©NTB)

BAKGRUNN: Dette er Liu Xiaobo

Liu soner en fengselsdom på 11 år for sin kamp for ytringsfrihet og demokrati i Kina.

Han har vært nominert til Nobels fredspris fire ganger for sitt arbeid. Nobelkommiteen valgte i år å gi ham den prestisjefylte prisen.

Liu har kjempet for menneskerettigheter i Kina siden massakren på Den himmelske freds plass i 1989.