I Spikersuppa midt i Oslo sentrum demonstrerer kinesere i Norge 
fra tolv forskjellige kinesiske organisasjoner mot fredsprisutdelingen. (Foto: TV 2)
I Spikersuppa midt i Oslo sentrum demonstrerer kinesere i Norge fra tolv forskjellige kinesiske organisasjoner mot fredsprisutdelingen. (Foto: TV 2)

Knuffing mellom demonstranter for og mot fredsprisen

I timene før nobelseremonien, var det kinesiske demonstrasjoner både for og mot tildelingen av årets fredspris til Liu Xiaobo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Spikersuppa på Karl Johan hadde 40-50 kinesere bosatt i Norge møtt opp for å demonstrere mot at den kinesiske demokratiforkjemperen får Nobels fredspris.

Demonstrerer mot prisen

– Vi er her for å fortelle nordmenn at vi er uenige i tildelingen. I stedet for å være en fredspris, har det nå blitt en politisk pris, sier en av initiativtakerne, Lin Hu Zhang, til NTB. Han sier de venter rundt 200 demonstranter og at de støttes av rundt 90 prosent av kineserne her i landet.

På spørsmål fra TV 2s reporter Hilde Gran, benekter de at de samarbeider med den kinesiske ambassaden om å demonstrere. Lin sier også at de ikke føler noe press fra ambassaden eller de kinesiske myndighetene.

En annen intitativtaker krevde at Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, ber om unnskyldning for å ha sagt at motdemonstrantene var tvunget ut i Oslos gater.

Knuffing

Midt under demonstrasjonen kom også dissidenter og støttespillere av Liu Xiaobo. Flere holdt opp plakater og bannere til støtte for fredsprisvinneren.

Etterhvert utvikler seg til konfrontasjon mellom tilhengere og motstandere av Liu Xiaobo.

Se video:

Andre støtter Liu

Et kvartal unna ga en gruppe demonstranter sin støtte til den fengslede kinesiske dissidenten. Også de mener kinesiske myndigheter står bak protestene mot at Liu har fått prisen.

– Det er noe alle vet. Men vi som støtter ham har rettferdigheten på vår side, sa lederen i Democratic Party of Hong Kong, Albert Ho, til NTB. Sammen med rundt 10 meningsfeller fra den kinesiske enklaven og et titall andre kinesere, deltok han for å uttrykke det han mener er det kinesiske folkets vilje.

Noen av Liu Xiaobos støttespillere demonstrerte fredag sin støtte til årets fredsprisvinnerfør seremonien i Rådhuset i Oslo (Foto: Fredrik Ljone Holst/Scanpix)
(©NTB/TV 2)