Nobels Fredspris 2010 tildeles den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Xiaobo er representert med en ledig stol på podiet under seremonien, ettersom han sitter fengslet i Kina (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Nobels Fredspris 2010 tildeles den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Xiaobo er representert med en ledig stol på podiet under seremonien, ettersom han sitter fengslet i Kina (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Jagland: – Kina bærer menneskehetens skjebne på sine skuldre

Alt er duket for en noe annerledes fredsprismarkering i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 13 startet seremonien i Oslo rådhus. Da nobelkommiteens leder Thorbjørn Jagland gratulerte vinnere, Liu Xiaobo, utløste det stående applaus blant gjestene.

Nobels Fredspris 2010 tildeles den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Xiaobo er representert med en ledig stol på podiet under seremonien, ettersom han sitter fengslet i Kina (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Se høydepunktene fra fredsprisseremonien i videoen øverst i artikkelen!

Stående applaus

– Vi beklager at prisvinner Liu Xiaobo ikke er til stede her i dag. Han sitter isolert i et fengsel i det nordøstlige Kina. Heller ikke prisvinnerens kone Liu Xia eller hans nærmeste familie kan være sammen med oss. Det faktum alene viser at prisen var nødvendig og på sin plass, sa Jagland under overrekkelsestalen i Oslo Rådhus fredag.

Etter Jaglands gratulasjon ble gjestene stående lenge i trampeklapp for den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen. Også kong Harald og dronning Sonja deltok.

Noe senere brøt salen ut i stående applaus nok en gang, etter at Jagland krevde Lius frihet:

– Liu har brukt sine borgerrettigheter. Han har ikke gjort noe galt. Han må derfor slippes fri, sa Jagland.

Jagland slo også fast at det flere ganger tidligere har hendt at prisvinneren har vært forhindret fra å være til stede under prisutdelingen.

– Dette har vært tilfellet ved flere av de prisene som i historiens lys har vist seg å være de mest betydningsfulle og ærerike priser, sa Jagland

– Menneskehetens skjebne hviler på Kina

– Vi kan si at Kina, med sine 1,3 milliarder mennesker, til en viss grad bærer menneskehetens skjebne på sine skuldre. Hvis landet blir i stand til å utvikle en sosial markedsøkonomi med fulle borgerrettigheter, vil det ha en enormt positiv betydning for hele verden, sa Jagland under prisseremonien i Oslo Rådhus fredag.

De fremmøtte i rådhuset reagerte med applaus da Jagland ga Kina æren for at antall fattige i verden synker.

I talen pekte Jagland på at rask økonomisk vekst ofte har vist seg å styrke vilkårene for fri forskning og fri debatt.

ANKOMMER: Kong Harald og Dronning Sonja ankom Oslo Rådhus presis klokken 13 fredag for å delta på årets fredsprisseremoni. (Foto: TV 2)

– Dessuten: Uten ytringsfrihet vil korrupsjon, maktarroganse og vanstyre utvikle seg. Ethvert maktapparat må balanseres med folkevalgt kontroll, frie medier og enkeltmenneskets rett til å kritisere. Det er ingen tilfeldighet at nesten alle de rikeste landene i verden er demokratiske, fastslo Jagland.

Han gjorde det klart at «med Kinas nye status følger økt ansvar.»

Kongelige gjester

Med prominente stortingspolitiekere vel på plass, var kong Harald og dronning Sonja de siste til å komme, tradisjonen tro.

Vel inne i salen vil de bli møtt av representanter fra en rekke land. Lederen av representantenes hus i USA Nancy Pelosi, den norske stortingspresidenten og en lang rekke ambassadører, inkludert fra land som Colombia, Serbia, Filippinene og Ukraina, som har vært på «nei»-listen.

Tom stol

Men hovepersonen er ikke til stede.

I stedet står det en tom stol som symbol på hvorfor vinneren, Liu Xiaobo, ikke får motta prisen.

Thorbjørn Jagland plasserte diplomet og medaljen på den tomme stolen.

Nobel-direktør Lundestad sier opplegget med den tomme stolen var gjenstand for diskusjon i Nobelkomiteen.

– Vi tenkte jo på hvordan vi skulle gjøre dette her, men det ble jo fort klart for oss at den tomme stolen var et veldig, veldig sterkt symbol. Så la vi på dette med diplomet og medaljen, og forhåpentlig virket det bra, sier Lundestad til NRK.

– Jeg tror kanskje dette kommer til å bli bildet som går verden rundt fra denne seremonien.

BAKGRUNN: Dette er Liu Xiaobo

Historisk seremoni

Den tomme stolen der fredsprisvinner Liu Xiaobo skulle ha sittet, forteller, i Nobelkomiteens øyne, historien om hvordan et mektig land forholder seg til kritikk mot regimets herskere. Liu er fengslet for sin kamp for demokrati.

Heller ikke hans kone eller noen andre fra familien kunne komme til Oslo for å ta imot prisen for ham.

Fredsprisen 2010 er ikke den første der vinneren ikke har kunnet komme til Oslo. Men dette er første gang Nobelkomiteen markerer prisvinnerens fravær med en tom stol.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og komiteens sekretær Geir Lundestad har understreket at den tomme stolen ikke er noen protest mot kinesiske myndigheter, men at den gjerne må leses som en symbolsk støtte til alle som kjemper for økte menneskerettigheter i Kina.

Støre overrasket over Kinas krasse reaksjon

På vei inn til seremonien uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre at han er overrasket over ordbruken i Kinas krasse reaksjoner mot at Nobels fredspris er tildelt den fengslede Liu Xiaobo.

Han sa at han ikke hadde ventet en slik styrke i Kinas reaksjoner.

Jens Stoltenberg i følge med sin kone på vei til nobelseremonien. (Foto: TV 2)

– Jeg er litt overrasket over ordbruken. For det sender et signal om Kina, som jo skal delta i verden, som jeg ville tro de kanskje ønsket å sende på en annen måte, sa Støre til NRK.

Han kommenterte også Lius fravær og hva det betyr for selve seremonien:

– Det som er spesielt i år, er at stolen er tom. Og det er megetsigende. Det forteller noe om at det er en fengslet prisvinner, og det forteller om en regjering som ikke vil la ham reise, sa Støre.

Utenriksministeren la til at Kina har vært tydelige på at fredsprisen vil få konsekvenser for forholdet til Norge.

Norges næringsminister, Trond Giske, er syk og dukket ikke opp på seremonien.

Se hva Gro Harlem Bruntland og Kjell Magne Bondevik sa da de ankom rådhuset.

(©NTB/TV 2)