ap1 (Foto: TV 2)
ap1 (Foto: TV 2)

Jens kan få hundreårssmell

Arbeiderpartiet kan gå mot historiens dårligste kommunevalg neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiet får rekordlav oppslutning på kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2.

Historisk lavt

Med ni måneder igjen til kommunevalget får Arbeiderpartiet den laveste oppslutningen partiet har hatt på kommunevalgmålingene til TNS Gallup i år. Bare 25,4 prosent av de spurte ville ha stemt på Arbeiderpartiet, en tilbakegang på 4,2 prosent fra kommunevalget for tre år siden.

– Det vil være det dårligste valget siden 1920-tallet, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

– Vil det være et katastrofenivå for Arbeiderpartiet?

– Ja, det vil det være viss det er dette de ender opp på, men det er jo en valgkmap i mellom så får vi se hvordan de retter det opp, sier Narud.

Les også bloggen: Mot et historisk valg?

Forlot Ap i protest

Mandag demonstrere flere tusen innbyggere i Nordfjord mot planene om å bygge ned beredskapen ved lokalsykehuset. Kampen for sykehuset er så viktig at ordføreren i Vågsøy kommune onsdag valgte å melde seg ut av Arbeiderpartiet i protest.

– Jeg har meldt meg ut av Arbeiderpartiet fordi jeg kan ikke stå for den politikken som blir ført lenger. De tar ikke tar hensyn til grasrota og innbyggerne sitt syn, sier Silden til tv2nyhetene.no.

Han mener pariet har en lang vei å gå for å gjenvinne tilliten fra mange av velgerne som nå har forsvunnet.

– I denne saken som gjelder lokalsykehusene så er de fullstendig på ville veier i forhold til hva folket er opptatt av, sier Silden.

Les også: Ordfører melder seg ut av Ap i sykehus-protest

Arbeiderpartiet gjorde sitt så langt dårligste kommunevalg i 2003 med 27,5 prosent. Kommunevalgbarometeret i desember viser at partiet nå ligger an til å gjøre det enda dårligere.

– Hadde dette vært valgresultatet, så kunne vi absolutt ikke si oss fornøyd med det, og det er heller ikke hyggelig å få den type målinger, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen.

En historisk dårlig måling til tross, Arbeiderpartiet tror de vil vinne stemmer frem mot valget.

– Vi må jobbe hardt med å sikre fortsatt lav ledighet, og bygge ut eldreomsorgen. For å sikre sykehjemsplass til alle som trenger det, så er det viktig at vi har arbeiderpartiordførere i flest mulig av landets kommuner som vil få dette til, sier Pedersen.

Høyre er størst

Mens Arbeiderpartiet sliter kan Høyreleder Erna Solberg smile over tall som viser at dersom det var kommunevalg i dag ville Høyre fått sitt nest beste resultat gjennom tidene. Partiet får en oppslutning på 27,3 prosent, en fremgang på hele 8,0 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

– Det er en historisk oppslutning for Høyre også på kommunebarometeret som er i tråd med stortingsvalgbarometrene de siste månedene, sier Narud.

Her kan du sjekke stortingsmålingene

Gir ordførerne æren

Høyreleder Erna Solberg smiler tilfreds over rekordoppslutningen på 27,3 prosent, samtidig som Arbeierpartiet er den store taperen.

– Rødgrønne løsninger virker ikke. Det er vel først og fremst det budskapet velgerne nå får med seg, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Bare ved et valg tidligere i 1979, har Høyre vært større i Kommune-Norge. Det takker hun lokalpolitikerne for.

– Vi har veldig mange steder hvor vi har kjempegode ordførere og byrådsledere. De får kjempegod tilbakemeldinger gjennom lokale målinger også, sier Solberg.

Bakgrunnstallene viser at Høyre er største parti blant de spurte under 60 år og størst både i Oslo og Akershus og på Sør- og Vestlandet.

Rekord for Frp

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 19,4 prosent, 1,9 prosentpoeng over resultatet fra forrige kommunevalg som var historiens beste for partiet.

Bakrgunnstallene viser at mange velgere som snur ryggen til regjeringspartiene går til Høyre og Fremskrittspartiet.

– Når høyrepartiene går såpass mye frem som de har gjort også på stortingsmålingene de siste månedene så skjer det på bekostning av regjeringspartiene, sier Narud.

Småpartiene tilbake

Venstre taper minst av småpartiene og får 5,7 prosent (- 0,2) som betyr at partiet ligger an til et kommunevalg som er over de 3,9 prosentene partiet fikk ved forrige Stortingsvalg.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1059 personer i tidsrommet 24.11 - 01.12. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosent størst for de største partiene.

Mens Senterpartiet er på kanten av sperregrensa når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg, gjør partiet det ebdre når velgerne blir spurt om kommunevalg. Men partiet må tåle en tilabkegang fra forrige kommunevalg på 1,5 prosentpoeng til 6,5 prosent.

Sosialistisk Venstreparti får 5,9 prosent (- 0,3), Kristelig Folkeparti får 4,9 prosent (- 1,5), Rødt 1,3 (- 0,6) og andre partier og lister 3,7 (- 1,6). Blant andre partier og lister finner vi ved spørsmål om kommunevalg igjen flere lokale lister som sitter i kommunestyrer i dag, i tillegg til Miljøpartiet De Grønne, Kystpartiet og Pensjonistpartiet.

N-APKRISE-091210-KLO-2100