ovnsbilde (Foto: Scanpix)
ovnsbilde (Foto: Scanpix)

Slik får du vellykket fyring

Mange tror det bare er å tenne på vedkubbene, men så lett er det faktisk ikke. Få ekspert-tipsene her.

Dyr strøm og kald vintere gjør at mange tar i bruk vedovnen for å holde varmen.

– Folk tenker det er lett å fyre, men det er mange ting å tenke på, sier Sintef-forsker Edvar Karlsvik.

Vær obs på at de ulike treslagene har forskjellige egenskaper når man skal fyre.

Gran og furu

Gran og furu er typisk løs ved, som er lettere å antenne enn hard ved som bjørk, bøk og eik.

Den løse veden egner seg godt til opptenning av kald ovn eller peis, ifølge Håndbok for effektiv og miljøvennlig fyring fra Sintef.

Gran og furu brenner vanligvis raskere og trenger mer sekundær luft for å brenne gassene. Primær luft er det vi vanligvis kjenner som trekken som reguleres i front. Sekundær luft tas gjerne inn bak, og kommer inn som forvarmet luft i ovnen.

Bjørk, bøk og eik

Bjørk, bøk og eik betegnes som hard ved.

Den har stor tetthet og er vanskeligere å tenne enn løs ved. Forbrenningen derimot varer vanligvis lengre enn med løs ved.

No name (Foto: Roland Schgaguler/Scanpix)

I tillegg er behovet for sekundær luft vanligvis lavere enn med løs ved, som gran og furu.

Sjekk veden før handel

Ifølge Sintefs håndbok er det flere ting du bør være bevisst på før fyring:

  • God vedkvalitet skal ikke ha sopp, forråtnelse eller jord på seg.
  • Sprekker fra senter i vedens indre indikerer at veden er godt tørket.
  • Lett ved indikerer lavt vanninhold.
  • Sevje skal ikke synes under barken. Dersom du ser sevje er veden for våt.

Edvar Karlsvik i Sintef har sammen med en finsk kollega på oppdrag fra EU skrevet håndboken om effektiv og miljøvenlig fyring.

Daglig får han henvendelser fra folk som har spørsmål og vedtyper, ovner og riktig måte å fyre på.

– Tar for lett på fyringen

Han mener folk tar for lett på fyringen. En ting er at man skal tenke på varmen, men han er også opptatt av fyringen skal gjøres så miljøvennlig som mulig.

– Får man varme så skal man vel være fornøyd?

– Nei, det skal du ikke. Fyring, som gir unødvendig store partikkelutslipp, kan bidra til for eksempel et større forurenset «lokk» over Bergen, eller andre byer som sliter med luftkvaliteten, sier Karlsvik til TV2.no.

Ikke bruk for mye avispapir

Ved opptenning er det viktig å ikke bruke så mye sammenkrøllet avispapir at det hindrer trekken gjennom ovnen, skriver Enøk i på sine nettsider. Du bør heller ikke bruke ukeblader eller annet glanset papir, for det brenner dårligere.

Les også: Gamle-lensmannen tok fyr etter rødsprit-uhell

Bruk aldri tennvæske, rødsprit eller andre brennbare væsker som hjelpemidler.

I Trondheim får du gratis ved. Se innslaget fra reporter Heidi Venæs.

Unngå ulmebrann

I Enøk-brosjyren «Effektiv vedfyring» anbefales å legge to større vedkubber på hver side i ovnen, med tynnere opptenningsved på tvers over disse. Sammenkrøllet avispapir og eventuelt fyringsbrikett legges mellom kubbene.

Når både ovnen og pipa er kald må opptenningen skje med forsiktighet, og bålet gradvis øke. Man får best effekt av vedfyring når det brenner friskt i ovnen.

Ulmebrann gir lite varme og mer røyk og forurensning.


Sammen med leserne vil vi få oversikt over hvor gode vedutsalg i Norge ligger. Del dine erfaringer i skjemaet under og få gode tips fra andre. Alle tipsene vil bli publisert i et kart!