Harald Eia (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Harald Eia (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Harald Eia mottar pris for kontroversielt program

Får Fritt Ords Honnør-pris.

Harald Eia måtte tåle mye kritikk for sin programserie «Hjernevask» som ble sendt på NRK våren 2010.

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen deltok med sin kunnskap i programmet, men hevdet i etterkant at Eia brøt premissene de hadde avtalt i forkant av intervjuene til programserien.

Eia ble senere meldt til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av Lorentzen på bakgrunn av denne konflikten, men ble i vår frikjent på alle punkter.

Nå mottar Eia pris for programserien.

Fritt ord

Bakgrunnen for at Eia tildeles prisen fra Institusjonen Fritt Ord for programmet er for å ha utløst en av de heftigste debattene om forskning i nyere tid.

– Den populærvitenskapelige tv-serien Hjernevask med fokus på biologi og samfunn tok opp kontroversielle spørsmål om bl.a. kjønn, sex og rase. Selv om det har kommet kritikk mot Eias journalistiske metoder, skapte serien økt interesse for sammenhengen mellom arv og miljø, og bidro til fagkritikk og en fornyet dialog mellom ulike fagtradisjoner, heter det i begrunnelsen.

– Lettelse

Da Eia i vår ble frikjent i PFU for brudd på god presseskikk opplevde han dette som en stor lettelse.

– Så bra. Jeg håpet at det skulle gå vår vei. Jeg har vanskelig for å se at vi har gjort noe galt. Men jeg vet ikke helt hvordan dette systemet virker. Derfor er jeg lettet nå, sa NRK-kjenisen og la til:

– Men jeg var hele tiden trygg på at vi hadde fulgt spillereglene.