Kilde: DIREKTORATET FOR SAMFUNNSSIKKERHET OG BEREDSKAP
Kilde: DIREKTORATET FOR SAMFUNNSSIKKERHET OG BEREDSKAP

Her er brannfaren aller størst

Sjekk hvordan du sikrer deg mot flammenes rov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at faren for å dø av brann statistisk sett er langt høyere i Nord-Norge enn i resten av landet. Og særlig Finnmark skiller seg ut i negativ forstand.

Statistikken, som omfatter perioden fra 1997 til i fjor, viser at det i snitt dør tre personer i året for hver 100.000. innbygger i Finnmark. I motsatt ende av skalaen ligger Hordaland, med 0,75.

ADVARER: Seksjonsleder for feiing og tilsyn i Bergen brannvesen, Trond Grindheim. (Foto: TV 2)

Se TV 2 Nyhetenes innslag nederst i saken!

Farlig måned

Og for mange kan dette være helt nødvendig: Et anslag tyder nemlig på at drøyt en halv million nordmenn går inn i jula uten røykvarsler. Og historisk sett topper julemåneden brannstatistikken. Dobbelt så mange dør som følge av brann i desember sammenlignet med resten av året.

– Det er dette med julefeiringen. Stearinlys, det er kaldt, litt mye fyring og slike ting gjør at desember er en måned med litt mer risiko, sier seksjonsleder for feiing og tilsyn i Bergen brannvesen, Trond Grindheim til TV 2 Nyhetene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kilde: DIREKTORATET FOR SAMFUNNSSIKKERHET OG BEREDSKAP (Foto: TV 2)

Avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB mener boligeiernes egne holdninger og atferd er avgjørende for utfallet ved en brann.

– Boligbranner som tar liv skjer som regel om natten. All erfaring viser at det er tidlig varsling, i hovedsak ved hjelp av røykvarslere, som redder flest liv, sier Suhrke.

– Likevel kan man ikke utelukke at den gjennomsnittlige utrykningstiden for brannvesenet, som er lengre i nord på grunn av spredt bosetting, også kan ha en viss betydning.

Redder liv

I disse dager pågår det derfor kampanjen «Aksjon boligbrann», der 40.000 hjem over hele landet får besøk av brann- og feiervesenet, og det lokale el-tilsynet med tilbud om sjekk av boligens brannsikkerhet.

– Det koster ikke mye å kjøpe røykvarslere til boligen din, men de kan redde livet ditt. Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler, som kan høres på alle soverom med lukket dør. Det beste er å ha sammenkoblede røykvarslere i alle rom. Da piper alle varslerne samtidig ved brann, sier Suhrke.