assange2
assange2

– Assange fremsto i overkant paranoid

Kort tid før han ble verdenskjent holdt Wikileaksgrunnlegger Julian Assange foredrag under SKUP-seminaret i Tønsberg.

En av de få nordmennene som har møtt Wikileaks-gründer Julian Assange, er sekretariatslederen i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP), Jens Egil Heftøy.

Julian Assange besøkte Tønsberg i mars år. Han var foredragsholder under SKUP-seminaret om undersøkende journalistikk. På det tidspunktet var han et ganske ukjent navn blant norske journalister. Han var imidlertid ikke ukjent for de amerikanske etterretningsorganisasjonene:

– Han fremsto vel gjerne i overkant paranoid, men det har man da fått en forklaring på hvorfor. Det er klart at når fremtredende amerikanske politikere vil ta livet av deg, så er det grunn til å se seg over nakken, sier Heftøy til TV 2.

Lekket Irak-video

To uker etter at Assange forlot Tønsberg slapp Wikileaks en video ut på nettet, som viser hvordan amerikanske soldater i Irak skyter mot sivile. Rund ti personer ble drept i angrepet som skjedde en gang i 2007, to av dem var ansatt i nyhetsbyrået Reuters.

Dermed ble den australske journalisten og datanerden verdenskjent:

– Etter det har han for så vidt vært umulig å få tak i, sier Heftøy.

Assange fikk med seg en T-skjorte fra de norske gravejournalistene. På T-skjorten står det «Grav deg ned i tide», og han hadde den på seg under et intervju med den britiske avisa The Guardian etter de første avsløringene.

– Wikileaks er på ingen måte avhengig av en mann. Det er vel mer det at han har tatt stormen. Og når han er satt ut av spill, og tatt i forvaring, så vil arbeidet fortsette, sier Heftøy.

Varetektsfengslet i England

Julian Assange meldte seg til Scotland Yard i London klokken 10.30 norsk tid tirsdag. Deretter ble Wikileaks-gründeren arrestert.

Pågripelsen skyldes at svenske myndigheter har utstedt en arrestordre mot Assange på grunn av mistanke om seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

I utleveringsbegjæringen fra Sverige kommer det frem at Assange hadde sex med kvinnene uten kondom.

Domstolen har i ettermiddag avslått løslatelse mot kausjon. Dermed blir Assange varetektsfengslet frem til neste rettsmøte 14. desember, ifølge Guardian.

Les også:Assange fengsles til 14. desember

Vil fortsette lekkasjene

Talsperson for Wikileaks, islendingen Kristinn Hrafnsson, sier arrestasjonen innebærer et angrep på ytringsfriheten. Samtidig forsikrer han om at lekkasjene fra nettstedet kommer til å fortsette.

– Wikileaks er i drift. Vi fortsetter i samme spor som planlagt. Det som skjer med Julian Assange, vil ikke endre planene om hvilke dokumenter vi kommer til å frigi i dag og i dagene framover, sier Hrafnsson ifølge BBC.