BLIR FENGSLET: Wikileaks gründer julian Assange blir varetektsfengslet i en uke, bestemte en domstol i London tirsdag ettermiddag. (Foto: Stefan Rousseau / AP/Ap)
BLIR FENGSLET: Wikileaks gründer julian Assange blir varetektsfengslet i en uke, bestemte en domstol i London tirsdag ettermiddag. (Foto: Stefan Rousseau / AP/Ap)

Assange fengsles til 14. desember

Wikileaks-gründeren innrømmer sex uten kondom, men avviser voldtekt. Nå blir han varetektsfengslet.

Julian Assange meldte seg til Scotland Yard i London klokken 10.30 norsk tid tirsdag. Deretter ble Wikileaks-gründeren arrestert.

Domstolen har i ettermiddag avslått løslatelse mot kausjon. Dermed blir Assange varetektsfengslet frem til neste rettsmøte 14. desember, ifølge Guardian.

Dommer Howard Riddle grunnga fengslingen med frykten for at Assange ville rømme:

– Dette er alvorlige anklager mot en person som har nokså svak tilknytning til samfunnet her i landet. Han har også midlene og evnene til å stikke av, sa Riddle ifølge Guardian.

Anklages for voldtekt

Pågripelsen skyldes at svenske myndigheter har utstedt en arrestordre mot Assange på grunn av mistanke om seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

I utleveringsbegjæringen fra Sverige kommer det frem at Assange hadde sex med kvinnene uten kondom. Men Assange mener dette var frivillig, noe advokat James Catlin også poengterte før helgen.

Vil ikke utleveres

Den australske 39-åringen satt tirsdag ettermiddag i et rettsmøte i London. Han er anklaget for voldtekt, mishandling og bruk av tvang. I retten ble han spurt om han var klar over muligheten for å bli utlevert til Sverige.

– Det forstår jeg. Og jeg samtykker ikke til det, svarte Assange ifølge AP.

– Lekkasjene fortsetter

Kristinn Hrafnsson, talsperson for Wikileaks, mener arrestasjonen innebærer et angrep på ytringsfriheten. Han forsikrer at lekkasjene fra varsler-nettstedet kommer til å fortsette.

– Wikileaks er i drift. Vi fortsetter i samme spor som planlagt. Det som skjer med Julian Assange, vil ikke endre planene om hvilke dokumenter vi kommer til å frigi i dag og i dagene framover, sier Hrafnsson ifølge BBC.

Stanser pengeoverføringer

Wikileaks har imidlertid støtt på økonomiske utfordringer i dag etter at kortselskapene Visa og MasterCard stanset alle pengeoverføringer nettsiden.

– Visa Europe har stanset betalingsfunksjonen med Visa-kort på Wikileaks' nettside i påvente av etterforskning av hvordan siden opererer og om den bryter med Visas reglement, het det i en uttalelse fra kortselskapet tirsdag ettermiddag, ifølge NTB.

Beslutningen fulgte opp konkurrenten MasterCard, som stanset muligheten for å donere penger til Wikileaks mandag.

Assange snakket i september ut om anklagene mot ham i et eksklusivt intervju med svensk TV 4. Se intervjuet her:

455358