REDUERER KREFT: En ny oppsiktsvekkende forskningsrapport viser  at en daglig dose aspirin reduserer risikoen for å dø av kreft. (Foto:  Stephen Kelly/Pa Photos)
REDUERER KREFT: En ny oppsiktsvekkende forskningsrapport viser at en daglig dose aspirin reduserer risikoen for å dø av kreft. (Foto: Stephen Kelly/Pa Photos)

Aspirin reduserer risikoen for å dø av kreft

En lav daglig dose med det smertestillende middelet kan stanse forløpet til en rekke vanlige kreftsykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grafisk fremstilling av hvor mye kreftrisikoen reduserer ved bruk av 75 mg asperin daglig. (Foto: PA Graphics, © AP)
Den oppsiktsvekkende studien er gjennomført av forskere ved Universitetet i Oxford, og ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet tirsdag.

Dramatiske funn

Forskere hevder funnene er så dramatiske, at folk over 45 år, bør vurdere å ta en lav dose aspirin hver dag for å redusere risikoen for å dø av kreft.

En dose på 75 mg er nok for å få den ønskede effekten, hevder forskerne. Dette er en kvart del av den vanlige smertestillende dosen.

Det var 25.000 personer med i undersøkelsen som har vært fulgt av forskningsteamet over fem år.

Risiko redusert med en tredel

Nå konkluderer forskningsrapporten med at antall dødsfall av kreft har gått ned med 34 prosent i dette utvalget.

Tallenes tale er at antall dødfall av prostatakreft ble redusert med 10 prosent. Dødfall som følge av lungekreft er redusert med 30 prosent, og dødfall som følge av kreft i spiserøret ble redusert med hele 60 prosent. Det er også høy redusert dødelighet på grunn av kreft i mage og tarm.

– Kan brukes forebyggende

Professor Peter Rothwell som leder undersøkelsen sier fordelene oppveier for risikoen for magesår som er en av bivirkningene som kan oppstå ved langvarig bruk av Aspirin. Effekten av aspirin som kreftreduserende er best i starten av en kreftsykdom, ifølge forskningsrapporten.

– Hvis du vil redusere risikoen for kreft, er det fornuftig å starte og ta Aspirin i midten av førtiårene. Det er da kreftrisikoen går kraftig oppover hos mennesker, sier Rothwell til hjemmesiden til universitetet.

Han sier at man kan slutte å ta medisinen når man er ca. 70. Da går kreftrisikoen ned, og faren for magesår øker.

Les om aspirin i felleskatalogen