Vinter2 (Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox)
Vinter2 (Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox)

– Vinterbarn kan ha større risiko for vinterdepresjon

Vinterbarn kan ha større tendens til å få psykiske plager - i hvert fall hvis du er en mus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange mennesker sliter i møtet med vintermørke her i våre nordlige strøk. Tilpassingen fra lyse sommerdager til mange mørke timer om vinteren synes å være vanskeligere for noen enn for andre.

Vintermus mer deprimerte enn sommermus

Nå viser det seg at dette kan ha sammenheng med når på året du er født. I hvert fall hvis du er en mus, skal man tro forskere ved Vanderbilt University i Tennessee.

Forskningsforsøk viser nemlig at mus som er født vinterstid har vanskeligere for å omstille seg til en tilværelse i mørke som mus som er født på sommerstid.

I forsøket observerte forskerne musenes adferd. Det de så på var hvor store deler av døgnet de var aktive. Hvor lenge de hvilte, og ved hjelp av genteknologi måle når musehjernen var mest aktiv.

Klokkeneuronene i hjernen på både mus og mennesker er avgjørende for en lang rekke biologiske prosesser. Blant annet døgnrytmen som bestemmer vår søvn- og våken-syklus.

Blir overaktive om sommeren

Forsøkene viste av mus født om vinteren utviklet overaktivitet når dagen ble lang. Når mørket får overtaket på døgnet, vil disse musene ha størst problemer med å takle overgangen. De har beviselig størst tendens til å utvikle angst og depressiv adferd, ifølge lederen for forskergruppen, Douglas McMahon.

Også mennesker født om vinteren har en tendens til å bli overaktive om sommeren, skal vi tro McMahon. En dansk overlege innen klinisk biokjemi, Jens Hannibal, sier at funnene er interessante selv om spranget fra mus til mennesker er stort.

Kroppens indre ur

– Det er interessant å se hvor mye de første ukers lys har å bety for musenes døgnrytme resten av deres liv. Det viser klart at lengden på dagen på fødselstidspunktet har noe å si for hvordan kroppens indre ur stilles resten av livet, sier Hannibal til videnskap.dk

Videre sier han at undersøkelsen viser en klar sammenheng mellom lys og adferd, men sier det må mer forskning til før man kan konkludere med at vinterdepresjon har noen som helst sammenheng med når på året man er født.

VINTERMØRKET: Mørket kan også være vakkert i et vinterlandskap, men mange sliter med å tilpasse kroppen til den korte dagen. (Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox)
VINTERMØRKET: Mørket kan også være vakkert i et vinterlandskap, men mange sliter med å tilpasse kroppen til den korte dagen. (Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox)