Drevsjø i minusgrader. (Foto: Jørn Magnar Kristensen)
Drevsjø i minusgrader. (Foto: Jørn Magnar Kristensen)

Tidenes kaldeste og tørreste november

Tallenes tale er klare, november 2010 var virkelig spesiell.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blek, klar vinterhimmel og iskald barfrost er nok det vi husker best fra november. Men storm i nord og tretten pluss i Tafjord hører også med når måneden skal summeres opp.

Det er skøyteis på Mjøsa, og TV 2 reporter Harald Jacobsen lager innslag til Nyhetene. (Foto: Harald Jacobsen / TV 2)
Men vi starter med kulden, for november var både kald og tørr i hele landet når vi ser måneden under ett. Både i Sør-Norge og i deler av Nord-Norge endte middeltemperaturen stort sett tre til seks grader under normalen.

I Sør-Norge må vi mer enn 25 år tilbake i tid for å finne en kaldere november. I Bergen helt tilbake til 1919, og i Trondheim trolig til en gang før 1870.

Tørt var det også. De fleste steder fikk bare halvparten av normal nedbør. Nord på Østlandet og lengst sør i Trøndelag falt det mindre enn ti millimeter nedbør. Hjerkinn på Dovrefjell fikk kun to fattige millimeter.

Mjøsa var dekket av 15 cm stålis, men det var det bare nederlendere som visste å sette pris på. Se innslaget fra TV 2 nyhetene her!

Kulden kom først etter noen uker, november startet med et helt annet vær.

Høststorm

De to første ukene av november var preget av lavtrykk fra Atlanterhavet som ga oss både vind og nedbør.

I Nord-Norge startet måneden med en skikkelig høststorm, som førte til en god del skader på bygninger. Om ettermiddagen 1. november blåste det sterk storm fra vest i Lofoten og Vesterålen og denne sterke vinden bredde seg videre nordover til Troms og Finnmark i løpet av kvelden og natten.

I Sør-Norge var starten på november svært mild. Tafjord målte den høyeste temperaturen i november med 13,0 grader den 1. november.

Så snudde det

Midt i måneden snudde været i hele landet. Den 15. november la et høytrykk seg godt til rette ved Island, og blokkerte for lavtrykkene fra vest. Det åpnet for kalde lavtrykk fra nord, som beveget seg sørover til Skandinavia og Mellom-Europa, etterfulgt av høytrykk og kalde vinder fra nordøst.

maanedsgrafikken_november10

Nesten hele landet fikk det rekordkaldt og still fra en nærmest skyfri himmel. Unntaket var østafjells, der det til tider blåste nordøst kuling med litt spredt snø.

Den laveste temperaturen i november ble målt i Karasjok den 27. november med -35,0 grader, men også i Sør-Norge var det rekordkaldt med temperaturer under 30 minusgrader flere steder lengst nord på Østlandet.

I Bergen stanset termometeret på -9,5 grader, men det var nok til å sette ny rekord. I regnbyen må man helt tilbake til 1884 for å finne en kaldere november.

Les: Kulderekorden ble knust

Nederst finner du en figur som viser avvikene fra normaltemperaturen i 2009 og 2010. Kontrasten fra i fjor er stor, for Værnes over åtte grader i forskjell!

Regnvær i nord

Måneden sluttet skikkelig mildt i Nord-Norge. Høytrykket som hadde stengt for atlanterhavsluften trakk sørover, og gjorde plass til et vått og mild lavtrykk.

Den 29. novmber hadde Bø i Vesterålen 1,7 grader klokken sju om morgenen. På Jan Mayen høyt oppe i ishavet var det 0,9 grader. På Grønland var det mellom ti og femten plussgrader, og varmere enn i Barcelona.

Les: Varmegrader i Nord-Norge og Vårlig på Grønland

Sånn var november 2009: Varmerekord på Bjørnøya
Og sånn var november 2008: Vinteren kom i november

Figuren viser avvikene fra normal novembertemperatur i 2009 og 2010. På Værnes var det to og en halv grad varmere i fjor, og fem og en halv grad kaldere i år! (Foto: StormGeo)