KONGE-TUR: Berit Okkenhaug fikk dele sete med Kong Olav på Holmenkollbanen i 1973. 37 år senere var hun tilbake, nå i samme sete som sønnen, Kong Harald. (Foto: TV 2 / Scanpix)
KONGE-TUR: Berit Okkenhaug fikk dele sete med Kong Olav på Holmenkollbanen i 1973. 37 år senere var hun tilbake, nå i samme sete som sønnen, Kong Harald. (Foto: TV 2 / Scanpix)

Nytt kongelig møte for Berit på Holmenkollbanen

I 1973 ble hun avbildet sammen med kong Olav på Holmenkollbanen. Mandag møtte hun kong Harald på t-banen.

Berit Okkenhaug er damen som satt ved siden av kong Olav på det berømte bildet fra 1973, da kongen tok Holmenkollbanen under oljekrisen.

Da nye Holmenkollen stasjon skulle innvies mandag, var kong Harald en selvskreven gjest. Det samme var Berit Okkenhaug. Og da t-banen rullet ut fra Majorstuen stasjon like etter klokken 09.30, satt de to ved siden av hverandre.

ORIGINALEN: Kong Olav tok Holmenkollbanen under oljekrisen i 1973. Damen som sitter til venstre for kongen er Berit Okkenhaug. (Foto: Jan A. Martinsen)
– Er du klar for en god tur med t-banen, kong Harald?

– Ja, det blir bra, sa kongen til TV 2 Nyhetene like før han gikk inn i t-banevognen.

KJØPTE BILLETT TIL KONGEN: Oslo-ordfører Fabian Stang. (Foto: TV 2)

Stolt

Oslo-ordfører Fabian Stang synes det er stas at kongen er med på nyåpningen av Holmenkollbanen.

RØD LØPER PÅ T-BANEN: Kong Harald og ordfører Fabian Stang på Majorsuten stasjon. (Foto: TV 2)

– Det er klart at han er fantastisk. Den familien stiller opp og de bidrar så mye, og at han også var villig til å være med i dag, er veldig hyggelig, sa Stang til TV 2 Nyhetskanalen før avgang mandag morgen.

– Bildet av kong Olav på trikken, hva betyr det for deg?

PØLSE I LOMPE: Etter å ha klippet snoren på nye Holmenkollen stasjon, fikk både kongen og ordføreren pølse i lompe. (Foto: TV 2)

– Det er for oss uttrykket for den fantastiske mannen han var og den kjærlighet vi hadde til ham og har til ham, fortsatt.

Billett til kongen

I 1973 fikk ikke kongen betale sin egen billett fordi adjutanten allerede hadde betalt for ham. I 2010 har Fabian Stang sørget for billett til kongen.

– Jeg har betalt og har for sikkerhets skyld stemplet for kongen, så det ikke skal bli noen vanskeligheter, smiler Stang og viser fram Flexus-kortet sitt.

På Holmenkollen stasjon klippet kong Harald snoren som markerte nyåpningen av stasjonen. Etterpå var det servering av den tradisjonelle Holmenkollen-menyen: Pølse med lompe, solbærtoddy og Solo.

Forberedt på møtet

Berit Okkenhaug sier til TV 2 Nyhetskanalen at dagens tur med kong Harald var svært annerledes enn turen med hans far for 37 år siden.

– Det var ganske annerledes å være forberedt. Den gangen var jeg veldig uforberedt, jeg bare slang meg ned på et sete og ble plutselig gjenstand for så stor oppmerksomhet, sier Okkenhaug.

Underveis snakket hun blant annet med kongen om hvor flott det er å bo i en hovedstad med Nordmarka rundt.

– Ble du litt sjenert i dag også?

– Nei ikke så veldig. Jeg er prest til daglig, så jeg er ganske vant til å omgås folk.

Se intervjuet (reporter: Kristian Mykleset)

VM-klar

Etter oppgraderingen skal Holmenkollbanen ha bedre driftssikkerhet, høyere punktlighet og økt kapasitet. Nye Holmenkollen stasjon er dimensjonert for stortrafikk og tilrettelagt for universell tilgjengelighet.

T-banelinjen er nå dimensjonert for trafikken som ventes under ski-VM i februar neste år.

Se intervju med administrerende direktør for ski-VM 2011, Åsne Havnelid, på t-banen til Holmenkollen (reporter: Kristian Mykleset)