FLERE FRYKTER RELIGIONSKONFLIKT: Bildet er fra  ahmadiyya muslimenes moské på Furuset i Oslo. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
FLERE FRYKTER RELIGIONSKONFLIKT: Bildet er fra ahmadiyya muslimenes moské på Furuset i Oslo. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Seks av ti frykter muslimkonflikt

61 prosent av befolkningen mener at konflikter mellom den vestlige og muslimske verden er en stor trussel.

I fjor svarte 55 prosent det samme. Det er i en undersøkelse i siste utgave av magasinet Mandag Morgen at dette kommer fram, skriver Dagbladet.

Fattigdom og internasjonal terrorisme står også høyt på fryktlisten. Samtidig er det stadig færre som mener at klimaendringer er en trussel.

– Overdreven frykt

Norske eksperter mener imidlertid at folk har lite å frykte.

– Jeg ville personlig rangert narkotikakartellene langt over terror og islamsk fundamentalisme. De utgjør en megatrussel og tar hvert år 150 norske liv. Terrortrusselen er minimal i forhold, sier Jan Egeland, direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Den menneskelige sikkerheten har økt på nesten alle områder. Unntakene er klimatrusselen, som har økt, og økonomi, hvor alle andre enn Norge har fått det verre, mener Egeland. Norge er derfor i en helt spesiell situasjon og folk har lite å frykte utenfra med det første, mener han.

– Vi har aldri før i Norges historie hatt en generasjon som har hatt mindre trusler rettet mot seg og samfunnet som nå. Og vi har aldri før hatt en så stor robusthet for å takle ytre trusler, sier Egeland.

Borgerkriger verre

Han får støtte fra direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet Prio.

– Det settes inn store ressurser på å bekjempe terrorisme, men det er relativt få som mister livet som resultat av dette. Det som utgjør den største, dagsaktuelle trusselen mot folks liv, er borgerkriger og lokale konflikter, sier han. (©NTB)