kulde (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)
kulde (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)

Slik kler du deg i sprengkulden

TV 2 og Forsvaret hjelper deg – her får du tipsene til hvordan du skal holde deg varm når gradestokken klatrer nedover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets eksperter på å overleve i kulden har sett seg lei på at vi nordmenn ser ut til å fryse oss blå når termometeret kryper ned mot 20 minusgrader. Derfor gir de oss et lite kurs i vinterpåkledning.

Her er Forsvarets vinterskoles 10 tips mot kulden:

1. Kle deg etter flerlagsprinsippet. Hvert plagg har en hensikt. Reguler antall plagg etter aktiviteten. Det er normalt med tre lag tøy. Innerplagg mot huden. Et mellomlag og et ytterlag som beskytter mot vind og nedbør. Hvis det er svært kaldt og man er i ro, kan det vi kaller forsterkingsplagg brukes i tillegg. Typisk kan være en tykk genser eller en ekstra jakke utenpå.

2. Ull er meget bra som både inner- og mellomplagg. Bomull som inner og mellomplagg skal unngås. Som mellomplagg kan andre stoffer også brukes. Ett eksempel er fleece.

3. Vindtett og vannavvisende ytterbekledning. Det finnes flere typer stoffer i ytterbekledninger. Plagg i tettvevd bomull fungerer veldig bra til dette formålet når det er tørt og kaldt.

4. Klærne skal være romslige. Må gi mulighet for bevegelse. Bevegelse gir varme, luft isolerer.

5. Velg klær som har mulighet for å ventilere ut overskuddsvarme og å stramme inn ved behov. Hette er smart.

6. Bruk hodeplagg. Kroppen avgir mye varme fra hode og hals.

7. Sko eller støvler må være romslige. Må gi plass til strømper, sokker og såler. Tærne skal ha plass til å bevege seg. Gå gjerne opp ett nummer i størrelse vinterstid. Sokker og strømper av ull. Ikke bomull.

8. Votter av ull med vindvott utenpå. Votter er bedre enn hansker. Hansker isolerer for dårlig mot kulde.

9. Dersom du er ute i kulda over tid så unngå barbering og for kraftig ansiktsvask. Ved barbering og vask fjernes hudens naturlige fettlag. Dette fettlaget beskytter mot kulda.

10. Hvis du er kald, beveg deg.