UNDERTEGNET: Kulturminister Annniken Huitfeldt og TV 2 sjef Alf Hildrum undertegner TV 2 avtalen fredag ettermiddag. Til venstre: Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy. (Foto: Terje Bendiksby)
UNDERTEGNET: Kulturminister Annniken Huitfeldt og TV 2 sjef Alf Hildrum undertegner TV 2 avtalen fredag ettermiddag. Til venstre: Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy. (Foto: Terje Bendiksby)
TV 2 undertegner en ny avtale om kringkasting med Kulturdepartementet i dag.
TV 2 undertegner en ny avtale om kringkasting med Kulturdepartementet i dag.

TV 2-sjefen: – Vi skal være et sterkt alternativ til NRK

En ny avtale mellom TV 2 og Kulturdepartementet er klar.

Ny avtale mellom TV 2 og staten er klar. Kulturminister Anniken Huitfeldt og administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2 Alf Hildrum undertegnet en ny avtale om kringkasting.

Avtalen slår fast hvilke krav staten setter til TV 2 for at kanalen fortsatt skal kunne levere nyheter og underholdning til det norske folk de neste fem årene. Den forplikter at TV 2 forsatt har hovedkontor i Bergen og at kanalen tilbyr seerne norskspråklige programmer og egne nyhetssendinger.

TV 2 får i dag en minimal del av inntektene fra kabelnettet. Dette har vært et vanskelig juridisk spørsmål. Den nye avtalen og justering av kringkastingsforskriften vil endre dette.

– Vi skal være et sterkt alternativ til NRK

– Avtalen skal sikre fortsatt eksistens av en kommersiell, riksdekkende allmennkringkaster. Det mener jeg vil sikre at seerne kommer til å få et bredt tv-tibud av god kvalitet, sier Anniken Huitfeldt.

– Dette er en svært viktig avtale for TV 2 som vil opprettholde hovedkanalen vår som landets eneste kommersielle allmennkringkaster. Vi skal også i fremtiden være et sterkt alternativ til NRK, med et bredt programinnhold rundt hovedstolpene nyheter, sport og underholdning, sier Hildrum.

Hildrum gleder seg over at TV 2 får muligheten til å fortsatt investere i kostnadskrevende nyheter med den kvaliteten TV 2 etterstreber.

– Oppkjøp får ingen konsekvenser

Huitfeldt legger til at TV 2s eksistens ved siden av det lisensfinansierte NRK er med på å styrke mediemangfoldet i Norge. Hun er glad for at TV 2 har vist seg til å være en utfordrer til NRK, noe som gavner seerne ytterligere.

Hun fastslår også at eiersituasjonen rundt TV 2 ikke har noen konsekvenser for denne avtalen.

Kravene til TV 2 som stilles er:

* Daglige egenproduserte nyhetssendinger

* Ukentlige norskspråklige programmer for barn

* Jevnlige norskspråklige programmer for unge

* Formidle norsk film og tv-drama

* Norskspråklige programmer i minimum 50% av sendetiden, både på bokmål og nynorsk

* TV 2 skal betale 10 millioner kroner til Norsk Filminstitutt for å sikre mer tv-drama

* Hovedkontor med nyhetssendinger utenfor Oslo, altså i Bergen

Statens forpliktelser:

* Sikre TV 2s formidlingsplikt i kabel

* Endring av kringkastingsforskriften § 4-2 som innebærer at at forhandlinger mellom TV 2 og kabelselskapene skal foregå på markedsmessige vilkår. Dersom TV 2 og kabelselskapene ikke blir enige om vilkår for distribusjonen, kan de få saken avgjort i Kabeltvistnemda.

– Det har vært nødvendig for oss å foreta denne presisjonen i forskriften. Det å være formidlingspliktig skal ikke være noen ulempe for TV 2 i forhandlinger om pris, slår Huitfeldt fast.

Det betyr at kabelselskapene kan ikke lenger kan slå seg til ro med å gi TV 2 en symbolsk sum på 50 øre pr. husstand av de 200-300 kronene som hver kabel-tv-kunde betaler for grunnpakken hver måned.

– Betydelige kostnader

– Nesten halvparten av husstandene i Norge har kabel-tv. Spesielle reguleringer av kabel-tv har gjort at TV 2 frem til 2010 nesten ikke har fått betalt for distribusjon av hovedkanalen fra kabeldistributørene. Med den nye forskriften blir denne skjevheten rettet opp, og vi kan kreve en rimelig andel av inntektene som kabelnettene får fra kundene, sier Alf Hildrum.

Alf Hildrum påpeker at TV 2s forpliktelser medfører betydelige kostnader som andre kommersielle kanaler ikke har.

– Det dreier seg om nyheter, drama, barnekanaler og at vi skal ha et fjernsynsmiljø utenfor Oslo. Den nye avtalen gjør ikke at vi kommer til å tjene mye mer penger, men at vi klarer å videreføre TV 2 som en allmennkringkaster, sier Hildrum.