Heksesot i tak (Foto: Mycoteam)
Heksesot i tak (Foto: Mycoteam)

Dette er ikke vanlig møkk

Nå er det høysesong for heksesot, og den er veldig vanskelig å fjerne.

Nå er det sesong for heksesot, kan Kolbjørn Mohn Jenssen fortelle. Han er daglig leder i Mycoteam, som er spesialister i skader på boliger.

Heksesot er en form for klebrig sot som fester seg på ulike overflater, vegger, tak, også inne i skap og skuffer. Det er veldig vanskelig å fjerne.

– Det er vinter, det er kaldt, og folk slutter med å lufte. Det er fremdeles kjemikalier fra byggematerialer, det aller meste kan gi avdampning.

Mycoteam samarbeider med NILU, Jotun, Block Watne, Byggma Group og Boligprodusentenes Forening om et forprosjekt for å finne ut nøyaktig hva heksesot kommer av. Prosjektet er finansiert av Husbanken.

Les også: Har du heksesot i huset ditt?

Folk lufter mindre

Ifølge Mycoteam kan svertingen oppstå svært raskt i vintersesongen, avtar om sommeren, og kommer tilbake med fornyet kraft påfølgende vinter.

– Nå er det sesong for heksesot, fordi det er beinkaldt. Heksesot er et typisk vinterfenomen, sier Mohn Jenssen.

– Det er flere ting som kan forårsake heksesot. Det ene er at du har tørr luft, slik at det er lite vann i lufta som tar sotpartiklene. Sotpartiklene slår seg derfor sammen med annen kjemisk avdampning og danner «heksesotpartikler». Disse partiklene slår seg på kuldebroer slik at heksesoten legger seg rundt spikere og i ytterhjørner, sier Mohn Jenssen til TV 2 hjelper deg.

– Heksesot kan også komme av at du lufter mindre, stenger ventiler, og det er like mye kjemisk avdampning om vinteren. Mer kjemikalier, tørr luft, mer elektrostatiske overflater gjør at heksesot setter seg på innvendige flater, sier Mohn Jenssen.

sot3 (Foto: Mycoteam)
sot3 (Foto: Mycoteam)

Les også: Nå setter sprengkulda inn - unngå slike skader

Vanskelig å fjerne

– Hvis du har fått heksesot må du vaske med kraftig fettløsende middel. Det er en del som er vanskelig å fjerne. Det er viktig å vaske vekk heksesoten, fordi det er stoffer i heksesotavsetningene som går fra fast form til gassform og derved ut i romlufta hvor de igjen reagerer med sotpartikler og så setter dette seg igjen på kalde flater, plast og lignende.

Det er altså viktig å ventilere godt, selv om det er det er vinter, for det er den beste og mest praktiske måten å unngå problemet på.

Hittil er det ingen som har tatt ansvar for heksesot, men du kan reklamere hvis huset eller leiligheten du bor i er ny.

– Hvis du kjøper ny, nøkkelferdig leilighet og ikke maler noe selv har entreprenøren et ansvar det første året.

Ingen dekker skaden

Kommunikasjondirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon, Leif Osland, kjenner ikke til noe forsikringsselskap som dekker skader som følge av heksesot.

– Forsikringen dekker skader som oppstår plutselig og uforutsett. Heksesot er knyttet til materialenes egenskaper, det kommer ikke plutselig, og det er ikke noen utløsende skadehendelse. Folk opplever det muligens som plutselig, men det er noe som kommer over tid, gjerne knyttet til at man har malt eller pusset opp, sier Osland til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter