till
till

– Jeg forstår ikke hvor de skal gjøre av oss

30 beboere i Haugesund må ut av sykehjem 10. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. januar trer det regjeringen har kalt verdighetsgarantien i kraft her i landet. Ifølge denne nye forskriften skal alle eldre som bor på institusjon tilbys enerom.

Likevel har 30 beboere i 3. etasje på Bjørgene sykehjem fått beskjed om at de 10. januar i år skal flyttes til andre sykehjem i byen, og at de må regne med å bo på dobbeltrom.

– Det blir en stor omveltning, sier Tilly Sjo.

Les også: Ingrid Espelid Hovig frykter for eldres kosthold

Ikke fått med seg nyheten

Da TV 2 Nyhetene besøkte henne, hadde den 95 år gamle Haugesund-kvinnen ennå ikke fått med seg at hun må flytte. Hennes jevngamle venninne gjennom mange år hadde fått beskjeden av sin datter dagen i forveien.

– Jeg fikk vite det i går. Jeg forstår ikke hvor de skal gjøre av oss, sier Ragnhild Thordal.

Bjørgene omsorgssenter ble tatt i bruk i 1981 og har behov for innvendig oppgradering og sprinkleranlegg. De 30 beboerne i 2. etasje har allerde blitt flyttet over til et nytt sykehjem for demente.

Opprinnelig var planen at de 30 gjenværende beboerne skulle få bli boende, mens 2. etasje ble oppgradert. Nå mener kommunen at det ikke vil la seg gjøre å ha noen boende der mens arbeidet pågår.

Les: Underernærte Bergljot (81) får 6 minutters middagshjelp

Flytting 10. januar

I brevet som er sendt til beboere og pårørende skriver kommunen følgende:

«Vedtaket om rehabilitering av Bjørgene Sykehjem innebærer at dagens beboere i en overgangsperiode må flytte ut av sykehjemmet. Tidspunktet for flytting er satt til 10. Januar 2011.»

«Det er på nåværende tidspunkt ikke avklart hvor den enkelte pasient vil få tilbud om sykehjemsplass, men beslutning om dette vil bli tatt på bakgrunn av individuelle vurderinger. Det må dessverre påregnes at tilbudet om institusjonsplass i perioden hvor Bjørgene rehabiliteres i utgangspunktet kan bli på dobbeltrom. Kommunen ber om forståelse for dette.»

Haugesund kommune kan foreløpig ikke si hvor lenge Bjørgene vil stå tomt.

– Alle skal bo skikkelig

– Ja, det kan ta mer enn et år tror jeg, men hele hensikten er at de skal bo skikkelig, rådmann i Haugesund Odd Henry Dahle til TV 2 Nyhetene.

Haugesund kommune fikk nylig 6,9 millioner av den såkalte eldremilliarden fra regjeringen. Rådmannen har foreslått at disse pengene brukes til å saldere underskudd i budsjettet.

– Vi har allerede et overforbruk på 12 millioner kroner til eldre, så disse pengene vil gå til å dekke inn dette, sier Odd Henry Dahle.

Les også: Steinar (86) må dusje på 15 minutter

– Fatter ikke hvorfor

Stengningen av 3. etasje ved Bjørgene sykehjem sparer kommunen for drøyt 20 millioner kroner neste år.

Beboerne forstår ikke hvorfor det ikke er mulig å bli boende mens 2. etasje pusses opp.

– Kan de ikke ta de tomme leilighetene som står tomme og pusse opp etter hvert i stedet for å hive gamlingene ut. Jeg fatter det ikke hvorfor, sier beboer Anne Marie Salvesen til TV 2 Nyhetene.

Solfrid Anfinsen har en mor på sykehjemmet. Hun er opprørt.

– Mamma som har slitt hele livet sitt og betalt skattepenger. Det er verdige mennesker vi snakker om. Er det ikke en menneskerett med et enerom, spør hun.

Les også:

Kåre (87) skåler for eldremilliarden

Krigshelten Rakel (88) må fortsatt vente på omsorgsbolig

– Bortkastet at jeg risikerte livet for landet