Bo Daniel Rolland ble syk etter å ha blitt skjelt ut av sjefen. (Foto: TV 2)
Bo Daniel Rolland ble syk etter å ha blitt skjelt ut av sjefen. (Foto: TV 2)

Sykmeldt etter kjeft fra sjefen: – Jeg skal knekke ryggraden din

Det var beskjeden Bo Daniel fikk fra sin egen sjef. En av ti blir trakassert eller mobbet av sjefen.

TV 2 presiserer: Bildene av lastebilene i tv-innslaget er illustrasjonsbilder. Firmaet som eier lastebilen på illustrasjonbildet har ingenting med denne saken å gjøre.

Lastebilsjåfør Bo Daniel Rolland ble sykmeldt etter å ha blitt mistrodd og utskjelt av sjefen. Én av ti norske arbeidstakere opplever at sjefene opptrer destruktivt.

– Jeg skal få det bevist i dag. Jeg skal knekke ryggraden din, sånn at du er klar over det. Da kommer jeg ut der hvor du oppholder deg nå, hvor du sier du oppholder deg nå. Jeg tar med meg advokaten ut, så får vi se hvor syk du er. Sånn at han kan bevise at du ikke er syk. Vi vet at du ikke er syk. Vi vet at du ringer og sier du er syk. Det er løgn!

Det var den klare meldingen fra sjefen da Bo Daniel Rolland (24) ringte for å fortelle at han ikke kom på jobb.

Etter flere ubehagelige opplevelser, gjorde han opptak av samtalen.

Mistrodd og utskjelt

Etter å ha tatt fagbrev som lastebilsjåfør, var Rolland glad for å være i arbeid. Problemene startet da han pådro seg bihulebetennelse.

– Jeg var borte en uke borte fra jobben med sykemelding. Da begynte det å skje ting, forteller 24-åringen.

Selv om han gikk til fastlegen og fikk sykemelding, ble han mistenkeliggjort. Sterke påstander kommer fram i opptaket:

– Du står ikke og lyver meg opp i trynet og sier du er syk, og så er du faen ikke syk i det hele tatt.

(...)

– Hva vet du om det? Er du lege?

– Hold kjeft, din jævla drittsekk! Jeg hører at du sitter og lyver til meg. Det tør faktisk ikke mange å gjøre.

(...)

– Jeg skal trakke sånn som du gjør på mine tær nå. Jeg skal trakke tilbake på dine tær. Du skal få merke hvor jævla surt det kan være å oppføre seg som en drittsekk. Det skal du få merke.

(...)

– Kan du la meg være i fred? Jeg blir jo faen meg nedbrutt. Du bryter ned de ansatte.

– Det er det vi skal med deg.

– Vanskelig å gå på arbeid

Bo Daniel Rolland er medlem i Fellesforbundet, og Unionen fagforening i Bergen har forsøkt å løse konflikten.

– Jeg tror nok dessverre at arbeidslivet er veldig hardt og brutalt i veldig mange selskaper, sier leder Mads Wiik Kleven.

Fagforeningen forsøker nå å inndrive lønn som er holdt tilbake hos Rollands arbeidsgiver.

Rolland mistet nattesøvnen, og opplevde det som uansvarlig å sette seg bak rattet.

– Det er ganske vanskelig å gå på arbeid når du ikke har sovet. Når du skal kjøre lastebil har du ganske stort ansvar, sier Rolland.

TV 2 har hatt flere samtaler med Rollands arbeidsgiver, men han ønsker ikke å å stille til intervju. Via sin advokat beklager han det som har skjedd.

– Utbredt

– Det ser ut til at om lag seks prosent av de ansatte i Norge opplever dette i veldig stor grad. Elleve prosent opplever det tidvis, sier Einarsen.

– Det gir jo helseproblem og psykososiale problem.

– Destruktiv ledelse betyr at ledere gjør ting som enten bygger ned motivasjon, helse og trivsel til ansatte – eller gjør ting som strider mot virksomhetens egne interesser, sier professor Ståle Einarsen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Forskerne definerer destruktiv ledelse defineres som gjentakende, eller ulovlig, lederatferd som skader organisasjonens legitime interesser gjennom undergraving og/eller sabotasje.

Det kan både dreie om destruktiv atferd som rammer organisasjonens mål, oppgaveløsing, ressurser og/eller effektivitet, men også om destruktiv atferd som skader de ansattes motivasjon, trivsel og/eller jobbtilfredshet.

Funnene fra norsk arbeidsliv forteller at de aller fleste ledere handler destruktivt, men at de gjør det ganske sjelden. Hvor ofte sjefen må opptre destruktivt før det faktisk går ut over medarbeidernes helse, vet forskerne foreløpig lite om.