LANGT NEDE: Senterpartiet balanserer på sperregrensa på meningsmålingen  gjort av TNS Gallup for TV 2. (Foto: TV 2)
LANGT NEDE: Senterpartiet balanserer på sperregrensa på meningsmålingen gjort av TNS Gallup for TV 2. (Foto: TV 2)

Senterpartiet kjemper mot sperregrensen

Senterpartiet balanserer på sperregrensen på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiet får fire blank og ville blitt minste parti på Stortinget ved et valg i dag.

Halvparten er borte

Halvparten av velgerne som stemte på Senterpartiet i fjor høst har snudd ryggen til partiet som heller ikke henter mange nye velgere. På TNS Gallups ferske stortingsbarometer for TV 2 får partiet 4,0 (- 1,1) og balanserer dermed på sperregrensen.

– Vi er aldri glad for fire blank, sier Senterpartiets nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum.

– Hvor redd er dere for sperregrensa?

– Nei, vi tenker ikke så mye på den.

Les bloggen: Kampen mot sperregrensa

Størst i sentrum

Venstre er størst av de tre sentrumspartiene med 4,7 prosent (+ 0,5), mens Kristelig Folkeparti får 4,4 (+ 0,1). Dermed har det ene sentrumspartiet som sitter i den rødgrønne regjeringen rykket ned til jumboplass i sentrum.

– Vi kommer til å klare å snu det. Vi kommer ikke til å bli minst i sentrum, vi kommer til å bli større, sier Slagsvold Vedum.

Han innrømmer alt fokuset på ulovlig partistøtte kan ha skremt velgerne.

– Det har vært mye fokus på andre ting enn partiets politikk i høst. Vi har alt å tjene på å få fokus andre saker, sier Senterpartiets nestleder.

Regjeringskollega SV, som på målingen for en måned siden fikk sin laveste oppslutning på 11 år, kan notere seg for en fremgang på 1,1 prosentpoeng

De tre store

Arbeiderpartiet som for en måned siden gikk markant tilbake, løfter seg med beskjedne 0,2 prosentpoeng til 27,7 prosent. Partiet mister fortsatt mange tidligere velgere til Høyre og Fremskrittspartiet.

Høyre kan notere seg for en fremgang på 0,1 prosentpoeng til 26,5 prosent, mens Frp går tilbake med 1,7 prosentpoeng til 23,7 prosent.

Bakgrunnstallene viser at ingen andre partier har like lojale velgere som Høyre, som også kaprer nye velgere fra alle de andre partiene på Stortinget.

Se alle tallene i Partibarometeret

Blått flertall

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 46 mandater (+ 16) og Fremskrittspartiet 43 (+ 2). De to partiene ville dermed med 89 mandater sørget for blått flertall på Stortinget.

Arbeiderpartiet ville fått 16 mandater færre enn ved forrige valg og endt opp med 48, mens Sosialistisk Venstreparti ville fått 10 (- 1) og Senterpartiet 7 (- 4).

Den rødgrønne regjeringen ville dermed endt opp med 65 mandater bak seg i Stortinget: De må kjempe om plassen som nest største blokk med et tredje alternativ Høyre, KrF og Venstre som ville fått 61 mandater.

Rødt ville ikke kparte mandat med en oppslutning på 0,8 (- 0,8), mens andre partier og lister får 2,1 (+ 0,8): De to største andre-partiene er denne gang Pensjonistpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Kystpartiet.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1059 personer i tidsrommet 24.11 - 01.12. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosent størst for de største partiene.