Lusail Iconic Stadium i Qatar. (Foto: QATAR/)
Lusail Iconic Stadium i Qatar. (Foto: QATAR/)

Qatar bygger VM-arenaer med luftavkjøling

Brennhete Qatar har planene klare for fotball-VM i 2022.

- Takk for at dere gir oss en sjanse. Takk for at dere tror på forandring. Jeg lover at dere ikke kommer til å angre på dette valget, sa delegaten Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, sønn av emiren i landet, i sin takketale.

Ørkenlandet, som blir det første landet i Midtøsten som arrangerer et fotball-VM har store planer for VM. Det er planlagt å bruke tolv ulike arenaer. Hovedarena blir Lusail Iconic Stadium med plass til 86 250 tilskuere.

Alle skal bygges karbonnøytrale og vil bruke solenergi til å skape elektrisiteten som behøves. Luftkondisjonering på arenaene - både for tilskuere og spillerne på matten - er også planlagt. Tanken er å holde temperaturen på stadion under 27 grader. Temperaturene kan vanligvis ligge på rundt 40 grader.

Les også: Russland og Qatar fikk fotball-VM

Her er Qatars hjemmeside for VM-forslaget sitt

- Setene blir avkjølt ved at luft på 18 grader pumpes ut i ankelhøyde. Samme luften pumpes også ut i rygg- og nakkeområdet. Dermed får hver seterad maks komfort, sa direktør Yasir Al Jamal til CNN tidligere i år.

Treningsfasilitetene til lagene skal også luftavkjøles. Etter VM skal deler av - eller hele - arenaer bygges ned for å tilpasse seg bruken i etterkant.

Qatar har bare rundt 1,6 millioner innbyggere, men tjener enorme summer på eksport av olje og gass. Rundt 80 prosent av innbyggerne er utenlandske arbeidere.

Se Qatar presentere planene: