Dekker middagsbordet på eldrehjemmet Tromsø private omsorgstjeneste. (Foto: TV 2)
Dekker middagsbordet på eldrehjemmet Tromsø private omsorgstjeneste. (Foto: TV 2)

Privat eldreomsorg er uønsket i Tromsø

Tromsø kommune har 57 sterkt pleietrengende i sykehjemskø, men på St. Elisabeths Helsehus står elleve rom tomme. I den rød-grønne ishavsbyen er privat omsorg uønsket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Elisabeth-senteret i Tromsø har Trude Wester i ti år produsert  privat pleie og omsorg. Senteret med helsehus og sykehotell er skreddersydd for avlasting og rehabilitering, og rommene holder god sykehjemsstandard.

Nei, av ideologiske grunner

– Jeg har elleve rom, og de har jeg tilbudt Tromsø kommune fordi jeg vet at det er et behov for slike plasser i Tromsø. Jeg forstår det slik at de ikke tar imot det tilbudet av ideologiske grunner, sier Wester til TV 2.

– Ja det er vår politikk at disse tjenestene skal drives i kommunal regi, bekrefter Tromsø-ordfører Arild Hausberg (Ap).

57 eldre i sykehjemskø

Trude Westers tilbud blir avvist på tross av at Tromsø kommune for øyeblikket har 57 sterkt pleietrengende i sykehjemskø.

PRIVAT OMSORG: å Elisabeth-senteret i Tromsø har Trude Wester i ti år produsert  privat pleie og omsorg. (Foto: TV 2)
PRIVAT OMSORG: å Elisabeth-senteret i Tromsø har Trude Wester i ti år produsert  privat pleie og omsorg. (Foto: TV 2)
Den politiske opposisjon reagerer skarpt på at tilbudet fra Tromsø Private Omsorgstjeneste er avvist.

– Det høres helt forferdelig ut. Jeg synes det er rart at ideologiske sperrer skal hindre oss i å hjelpe eldre mennesker, sier Øvind Hilmarsen, leder for Høyres gruppe i Tromsø kommunestyre.

Ikke økonomisk begrunnet

Men i Hausbergs rød-grønne Tromsø skal ikke pleie og omsorg konkurranseutsettes, i alle fall ikke før situasjonen blir enda verre enn den er i da.

– Men akkurat nå arbeider vi etter vår modell, sier han til TV 2.

Prisen Trude Wester skal ha ligger 100.000 kroner under det kommunen selv operere med som årskostnad for en sykehjemsplass, men det er altså ikke økonomi som er årsak til at hennes elleve rom står tomme.

– På vegne av de det gjelder og samfunnet så er det rett og slett tragisk, sier hun.