explorius1 (Foto: Siri Guldteig Larssen)
explorius1 (Foto: Siri Guldteig Larssen)

– Vertsmor kjørte bil i fylla og bad om penger

Utvekslingsoppholdet ble en gedigen nedtur for Tobias (17). Nå må han gå 1. klasse om igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tobias Waage Kyte fra Drammen fikk en tøff velkomst da han i høst reiste på elevutveksling til USA gjennom Explorius sitt program. Planen var å tilbringe andre klasse på en amerikansk High School, men etter bare to måneder i USA fikk 17-åringen nok og nå er han tilbake i Drammen.

Helt «Texas»

Først to dager før avreise i september ble Tobias tildelt en vertsfamilie og da i Texas, til tross for at han hele veien hadde fått opplyst at han skulle til Florida.

– Det var egentlig ikke noe problem for meg. Jeg tenkte at; Texas, det er jo dødskult! Hvor mange er det som får oppleve det, forteller Tobias til TV 2 hjelper deg.

Men det som møtte utvekslingseleven i Texas var langt ifra dødskult. Ifølge Tobias ble han plassert hos en vertsfamilie med elendige boforhold. Han mener det hele virket som en nødløsning for å få han over til USA.

– Det var skittent og ekkelt og doen virket ikke skikkelig. En av rutene var knust uten at noen hadde tatt seg bryet med å bytte den og jeg hadde ikke engang en seng å sove i, forteller Tobias oppgitt.

I huset bodde en familie på seks personer, i tillegg til en tysk utvekslingsstudent og alle disse skulle, sammen med Tobias, dele to soverom.

– Jeg ble bare helt fortvilet og følte virkelig ikke at dette var det Explorius hadde forespeilet meg, sier Tobias.

Les også: NRK krevde TV-lisens av USA-student

Vertsmor fyllekjørte

Etter at han hadde klaget ble han raskt flyttet ut, men problemene stoppet ikke her.

Hos en av familiene opplevde Tobias at vertsmoren ved flere anledninger drakk og kjørte bil under en rundtur i Florida. Hun skal også ha bedt om å låne penger av Tobias eller om han kunne donere penger til turen. Da foreldrene til Tobias fikk vite om disse hendelsene reagerte de med stor bekymring og kontaktet Explorius som igjen konfronterte den aktuelle vertsmoren - mens Tobias bodde i huset.

– Jeg syntes det ble fryktelig ubehagelig, du kan jo tenke deg hvordan stemningen var i det huset, sier Tobias, som fortviler over måten det hele ble behandlet på.

Hans egne foreldre, Kristin Waage Kyte og Mårten Kyte, syntes det var tøft å følge Tobias hjemmefra og hadde hyppig kontakt med sønnen. De forsøkte å motivere og støtte ham så godt de kunne via skype, sms og telefonkontakt.

– Det er jo det kjæreste du har og selv om vi vet at Tobias klarer seg selv så var det tungt å høre at han var utrygg og på gråten og ikke kunne hjelpe ham, sier Kristin.

I løpet av sine nesten to måneder i USA har Tobias blitt flyttet rundt til tre ulike familier i Texas, en familie i Kansas før han til slutt ble sendt til en siste familie i Missouri. Her kunne de ikke tilby noen skoleplass til han og alternativet var å flytte ham en siste gang.

Les også: Passet var defekt, Thor måtte bli igjen på flyplassen

Kontraktsbrudd

Foreldrene til Tobias mener de ikke har fått den tjenesten de har kjøpt av Explorius og at organisasjonen ved flere anledninger har tilbudt et utilstrekkelig skoletilbud. Til sammen har de betalt 70 000 kroner for oppholdet og Tobias har et stipend fra Lånekassen som vil bli gjort om til lån fordi han ikke har fullført skoleåret. I tillegg kom han tilbake for sent til å følge sitt eget årskull og må derfor gå 1. klasse om igjen.

– Det er utrolig kjipt og så demotiverende. Dette året skulle liksom bli mitt livs opplevelse, men nå ender det bare med en gedigen skuffelse og brutte forventninger, sier 17- åringen.

Explorius mener foreldrene har skylden

Explorius hevder på sin side at det er familien Kyte som har brutt kontrakten, fordi Tobias til slutt valgte å dra hjem fra USA. De mener også at oppholdet i stor grad ble ødelagt av at foreldrene hadde for mye kontakt med sønnen. Det reagerer Tobias sin mor sterkt på.

– Hvem er det som ikke ville ha fulgt opp sønnen sin i en slik fortvilet situasjon, det er vår plikt som foreldre, sier hun oppgitt.

Hos ANSA, organisasjonen som organiserer studenter og elever i utlandet, har de fått flere liknende henvendelser fra elever som har vært utenlands gjennom Explorius.

– Vi synes det er utrolig uheldig at utvekslingselever havner i slike situasjoner og derfor er det veldig viktig å skille mellom de seriøse og useriøse aktørene, sier president i ANSA, Kristoffer Moldekleiv.

Administrerende direktør i Explorius, Tom Ericsson, er veldig lei seg for at Tobias ikke har fått et vellykket opphold i USA. Han beklager forholdene hos den første vertsfamilien som Tobias kom til i Texas, men legger vekt på at det mangler dokumentasjon på Tobias sine påstander.

– Det er en del alvorlige påstander som kommer frem her og det vil vi sjekke grundigere, sier han.

Ericsson mener at Explorius har gjort alt i sin makt for å hjelpe Tobias underveis når problemene har oppstått og at skoletilbudet de har gitt har vært tilfredsstillende. Etter at TV 2 hjelper deg tok opp saken har Explorius tilbudt Tobias å reise ut på et nytt opphold, men med bedre betingelser. For tiden forhandler de også med familien Kyte om et økonomisk krav.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter