overvaking (Foto: TV 2)
overvaking (Foto: TV 2)

Taushetserklæring kan lamme politietterforsking

Medlemmene av den hemmelige overvåkingsgruppen har skrevet under på en taushetserklæring som stanser dem fra å snakke med norsk poltii.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem uker etter at TV 2 Nyhetene avslørte den hemmelige overvåkingsgruppen som opererte på vegne av den amerikanske ambassaden, står politietterforskningen i stampe.

Så langt har ingen medlemmer av den hemmelige overvåkingsgruppen SDU (Surveillance Detection Unit, red. anm.) blitt avhørt.

Dette er overvåkingssaken

Taushetserklæring

– Politiet har vært i kontakt med flere navngitte medlemmer av SDU, og de har opplyst til oss at de ønsker å forklare seg til politiet, men at de trenger en avklaring fra sin arbeidsgiver, sier politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Østfold politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Etter det TV 2 Nyhetene kjenner til, har medlemmene av overvåkingsgruppen skrevet under på en taushetserklæring med den amerikanske ambassaden.

Taushetserklæringen gjør at de ikke kan forklare seg for norsk politi.

Les også: Disse statsrådene visste ingenting om overvåking

Henvendt seg til UD

Politiet har bedt om at medlemmene skal bli løst fra taushetserklæringen.

– Politiet har rettet en henvendelse til Utenriksdepartementet om dette. Vi er kjent med at denne henvendelsen er videreformidlet i form av en note til den amerikanske ambassaden, sier politiinspektøren.

Østfold-politiet skal finne ut om gruppen har overvåket norske borgere på ulovlig vis. Men dersom de ikke får avhørt SDU-medlemmene, kan det være ødeleggende for etterforskningen.

– Det er for tidlig å svare på nå. Vi avventer svaret fra UD, sier Guttulsrød.

Sandberg vil ha åpne høringer

Det er justiskomiteen i Stortinget som skal behandle justisminister Knut Storbergets redegjørelse om den amerikanske overvåkingen av norske borgere.

Leder i komiteen, Per Sandberg, vil foreslå at politidirektøren Ingelin Killengreen, nåværende og tidligere PST-sjefer samt ledelsen i Oslo-politiet innkalles til åpne høringer i justiskomiteen.

Artikkelen fortsetter under videoboksen.

476437

Sandberg vil også foreslå at de norske agentene som jobbet for amerikanske myndigheter skal stille til høringer.

Sandberg tror ikke at taushetserklæringen agentene har underskrevet hindrer dem fra å stille i komiteen.

– Det er en annen situasjon når man har høringer, enten om de foregår i justiskomiteen eller - i verste fall - i kontrollkomiteen. Vi håper og tror at taushetsplikten kan vike, sier Sandberg til TV 2 Nyhetene.

Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

Støre: – Vi må ha flere svar fra USA

Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter