SAKSØKES: Gruveselskapet Store Norske saksøkes av en underleverandør som nylig ble forkastet. (Foto: TV 2)
SAKSØKES: Gruveselskapet Store Norske saksøkes av en underleverandør som nylig ble forkastet. (Foto: TV 2)

Forkastet underleverandør saksøker Store Norske

Store Norske vil kaste alle de tre omstridte underleverandørene ut av Svalbard. Det statlige kullselskapet har allerede sagt opp en av de tre lukrative avtalene, som svarer med søksmål.

Og selskapet som fikk avtalen av korrupsjonssiktede Robert Hermansen, den nå korrupsjonssiktede eksdirektøren, har svart med å saksøke Store Norske.

Bjørn Arnestad sitter med oppgave å rydde opp etter Robert Hermansens tid som direktør i Store Norske.

Merprising på 100 millioner kroner

Den nye direktøren ønsker å kaste ut alle de tre omstridte underleverandørene som fikk lukrative og eksklusive kontrakter av Hermansen.

– Vi mener det er urimelig å fortsette med de tre avtalene vi har. Vi kunne tenke oss å konkurranseutsette alt sammen, sier Arnestad til TV 2 Nyhetene.

Ifølge Arnestad er koster avtalene 100 millioner kroner mer hvert år enn i forhold til normal markedspris.

– Vi har jobbet med avtalerevisjon i to og et halvt år. Vi har identifisert en merprising på 100 millioner kroner i året. Det har vi ikke anledning til å fortsette med de neste ti årene, sier Arnestad og viser til at disse avtalene .

TV 2 kan tirsdag fortelle at Store Norske har sagt opp den eksklusive avtalen om salg av kull med meklerselskapet Oxbow.

Urimelig og signifikant overpriset

Det var TV 2 som i sommer avslørte at det samme meklerselskapet ville gi Hermansen et lån på 100 millioner kroner da han i 2004 ønsket å kjøpe Store Norske privat. Store Norske henviser til at kontrakten både er urimelig og signifikant overpriset.

– Generelt har vi varslet terminering i alle forhold vi har å gjøre med her. Det er underleverandørenes behov som er blitt tilgodesett i kontraktene med disse underleverandørene, ikke Store Norskes. Det er gitt kontraktsforlengelser, uten at vi kan finne en eneste motytelse til Store Norske. Kontrakten med Oxbow er urimelig og signifikant overpriset, noe også meglerhuset Pareto har slått fast. Derfor har vi terminert hele avtalen, og vi vurderer å gjøre det samme med de andre to kontraktene, sier Arnestad til TV 2 Nyhetene.

Saksøker Store Norske

Men nå svarer Oxbow med å saksøke Store Norske for kontraktsbrudd.

Dermed ligger det an til full rettslig krig i Oslo tingrett.

Og det samtidig som Økokrim er i full gang med sin korrupsjonsetterforskning.

Det har ikke lyktes TV 2 å få kommentar fra meklerselskapet Oxbow.