STATEN MÅ BETALE: Landsforeningen for trafikkskadde vant i dag et gruppesøksmål mot staten. (Foto: TV 2)
STATEN MÅ BETALE: Landsforeningen for trafikkskadde vant i dag et gruppesøksmål mot staten. (Foto: TV 2)

Trafikkskadde vant over staten

Flere hundre ofre for fyllekjørere og råkjørere kan likevel få erstatning fra staten.

Staten har erstatningsansvar for ofre for trafikkulykker i perioden 1995 til 2001. Det følger av en dom fra Oslo tingrett i dag.

– Vi er kjempefornøyd med denne dommen. Nå er det fastslått at staten har ansvar for å utbetale erstatning til alle som er blitt påkjørt eller skadd i trafikkulykker fra 1995 til 2001, sier landsstyreleder Svein Ove Langeland i Landsforeningen for trafikkskadde (LTN) til NTB.

Slipper å kreve fra gjerningspersonen

Flere hundre ofre for uaktsomme sjåfører får aldri erstatningen de har krav på. Det skyldes ofte at gjerningspersonen ikke har noen penger å betale med.

Ifølge EU-regler skal slike erstatninger dekkes av obligatorisk trafikkforsikring. Dette ble ikke tatt med i norsk lov da Norge kom med i EØS.

Staten har tidligere gått med på å betale erstatningene, fordi norsk lov har vært i strid med EU-reglene. Staten har imidlertid sett det slik at kun krav etter ulykker senere enn år 2000 ville bli vurdert. Men tirsdag fastslo Oslo tingrett at dette skulle gjelde allerede fra 12. februar 1995.

Staten må betale

Det betyr at staten må punge ut for alle ofre som er tilkjent erstatning for trafikkulykker i perioden fra 12. februar 1995 til 31. desember 2000. Ofrene slipper å kreve pengene selv fra den skyldige i saken.

LTN mener dommen viser at staten er ansvarlig for å påse at norsk lov er i tråd med de internasjonale avtalene vi har forpliktet oss til, og at de som er uskyldig rammet ikke skal betale prisen for statens feil.

Til sammen sju personer hadde saksøkt staten i et felles gruppesøksmål. Mange skadelidte vil nå fremme erstatningskrav mot staten. (TV 2 / NTB)