sovebarnWEB (Foto: Illustrasjonsfoto)
sovebarnWEB (Foto: Illustrasjonsfoto)

Tre prosent av alle barn har søvnapné

Er ditt barn hyperaktiv, grinete og utagerende? Grunnen kan være forstyrret søvn, ifølge overlege Harriet Akre
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På God morgen Norge fortalte mamma Irene Hegnastykket om sønnen Tobias (6) som ikke sov en hel natt på fem år. Han våknet flere ganger hver eneste natt.

«Sånn er det å være småbarnsforeldre»

Overlege Harriet Akre er overlege på Lovisenberg Diakonale sykehus og har hørt liknende historier mange ganger før.

– Veldig mange foreldre kommer til oss og er helt fortvilet, forteller Akre.

Irene Hegnastykket opplevde å ha en urolig og ukonsentrert sønn som orket lite og var sutrete. Lite søvn gikk ut over familieliv og arbeidsliv. «Sånn er det å være småbarnsforeldre», var det de fikk høre – og det de tenkte.

Da Tobias var fire og et halvt år kom han til Lovisenberg Diakonale sykehus der han ble utredet. Han fikk pustemaskin, og sover nå godt på natten.

Les hele historien om Tobias her

Tobias får gjennomført søvnregistrering på Lovisenberg Diakonale sykehus, der det ble oppdaget et skremmende søvnmønster. (Foto: Privat)

Søvnapné

Diagnosen Tobias fikk var søvnapné.

Les mer om diagnosen her.

– Søvnapné er ganske vanlig hos barn, forteller overlege Akre.

Tre prosent av barn har søvnapné, kan hun fortelle. Det betyr at man slutter å puste flere ganger i løpet av natten. For å begynne å puste igjen vekkes hjernen. Det betyr at søvnen blir oppstykket.

Farlig for hjerne og kropp

Vi puster for å få oksygen til cellene. Når man slutter å puste faller oksygenmetningen.

– Dette kan være farlig, også for en voksen hjerne, sier Akre.

På barn merker man det på at de blir hyperaktive, grinete, utagerende og får atferdsvansker. De blir lettere utsatt for angst og depresjon.

Søvnapné kan også være farlig for kroppen.

– Når pustestanser kommer i søvnstadier hvor man blant annet får veksthormon, kan det resultere i at man ikke vokser som man skal, sier overlegen.

– Drømmesøvn er viktig for at hjernen skal modnes. Forstyrrelser i søvn kan hindre dette.

Lite tilbud

Det finnes få tilbud om søvnregistrering for barn i Norge. Ifølge Akre er Lovisenberg sykehus de eneste som gjør registreringer på barn helt ned til nyfødt-perioden.

– Man trenger ikke alltid å gjøre registreringer. Noen ganger kan man klare seg med sykdomshistorien for å få behandling, sier hun.

Den vanligste behandlingen er, ifølge overlegen, å fjerne polypper og mandler, som ofte tetter seg sånn at luften ikke kommer ned i lungene.

Les flere helsesaker fra God morgen Norge her

Overlege Harriet Akre stilte til nettprat i God morgen Norge 30.11. Her er noen spørsmål og svar:

Spørsmål fra anonym:

Har ei jente på 8 mnd som helst ikke vil sove.Går noenlunde greit på dagtid,men blir stort sett bare et par smålurer.Når hun blir lagt må vi holde henne for ellers er det rett rundt og opp å stå..ligger også å spenner seg på leggene og holdes våken av det. Men når hun sovner på kvelden våkner hun alltid etter ca 30min...og da kan det fort ta litt tid å roe henne.Ellers våkner hun stort sett annenhver time hele nettene. Dette fra ca 5 mnd.Før det kunne hun gjerne sove 4-5 timer i strekk på natta.Ammer henne fortsatt,Hun får 2 grøtmåltider , middag og skive i tillegg til pupp i løpet av dagen.Er også veldig aktiv ellers,men ser at hun kunne trengt mer søvn.Sover gjerne bare totalt 2-3 timer før kvelden(ca 1930)

Svar fra Akre:

Det er veldig viktig å lære barn å sovne inn på egen hånd fra de er små. Det betyr at de skal legges i sengen mens de er fremdeles våkne og sovne uten at dere gjør noe spesiellt som f.ex å gi drikke eller bryst. Det er slik at søvnen hos barn rundt 8 mnd går i sykluser på ca 50-60 minutter. Det betyr at de går fra våken tilstand gjennom lettere søvnstadier til dyp søvn og videre "opp igen til drømmesøvn eller REM søvn før de faktisk fysiologisk våkner kortvarig og søvnsyklusen starter om igjen. Det er derfor viktig at man lærer barn og sovne selv ellers kan man måtte stå opp 5-6 ganger hver natt fordi barn har omtrent så mange søvnsykluser.

Spørsmål fra anonym:

Vår lille gutt (16mnd)våkner flere ganger ila kvelden, som regel bare for litt vann. Men til slutt reiser han seg, og nekter (hyler) å legge seg ned igjen. Vi er jo blitt så slitne av dette at vi tar han med inn i vår seng, og da sover han godt. Hvordan skal vi få han til å skjønne at han skal sove i egen seng? Er vel en grunn til at han gråter, og vi kan vel ikke bare la han gråte?

Svar fra Akre:

Jo hvis man vet at han ikke er syk kan man la han gråte. Det er ofte vanskelig men virker etter noen dager. Det er også viktig å følge ham tilbake til egen seng og la han sovne der. Dersom man ikke klarer å la han gråte er det viktig, når man sitter der å venter på at han skal sovne, at man ikke gir noen respons direkte til gutten. Unngå direkte blikkontakt og sterkt lys i rommet. Et kosedyr som trøst fungerer ofte bra.

Les hele nettpraten her:

http://www.tv2.no/gmn/tobias-6-sov-ikke-paa-fem-aar-3353316.html