TAKKET FANSEN: Barcelona spillerne feirer etter å ha banket Real Madrid 5 0. (Foto: JOSEP LAGO/Afp)
TAKKET FANSEN: Barcelona spillerne feirer etter å ha banket Real Madrid 5 0. (Foto: JOSEP LAGO/Afp)

Alsaker om Barcelona: – På et nivå jeg aldri har sett i verden

Øyvind Alsaker tar av seg hatten for Barcelonas fantasifotball mot Real Madrid.

- Timingen i løpene og presisjonen i pasningsspillet er på et så høyt nivå jeg aldri har sett i fotballen i verden tidligere. Ever.

Det så i perioder ut som om playstation-fotball da Barcelona valset rundt med svimle Real Madrid-stjerner i i mandagens «El Clásico».

Ikke bare vant Barcelona 5-0 – pasningsspillet de leverte var nærmest utenomjordisk. I løpet av kampen traff Barcelona-spillerne med 600 (!) pasninger til sine medspillere.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker legger ikke skjul på sin enorme beundring av den spanske storklubben.

- Tok seks titler i 2008
- Men det er vanskelig å si om årets Barcelona-utgave er det beste verden har sett. For bare to år siden tok jo nesten det samme laget hele seks titler. Barcelona har hatt mange fantastiske årganger, som i 1994 da Romario og Hristo Stoichkov herjet, minner Alsaker om.

- At årets Barcelona-utgave er helt spesiell, finnes det imidlertid ingen som helst tvil om, konstaterer han.

- Kan du huske å ha sett en bedre prestasjon av et fotballag enn det Barcelona viste mot Real Madrid?

- Vel. Det Barcelona gjorde mot Arsenal de første 20 minuttene på Emirates i fjor var jo like imponerende. Men å gjøre det mot Mourinhos Real Madrid, en mann som aldri har tapt mer enn 0-3 som klubbtrener, er jo veldig spesielt, sier Alsaker, og fortsetter:

- Helt rått
- Det syke med Barcelona er at de gode i alle spillets faser. Både gjennvinning, aggressivitet og forsvarsspill. Det er helt rått. Se bare på hvordan de opptrer uten ball – de er verdens beste der også. Timingen i løpene og presisjonen i pasningsspillet er på et så høyt nivå jeg aldri har sett i fotballen i verden tidligere. Ever, mener kommentatoren.

Øyvind Alsaker
Øyvind Alsaker

- Hvordan trener Barcelona for å få til en slik spillestil?

- De trener åpenbart mye med ball. De gjør det samme i kamp som på trening: Trekant-spill og «pass and move, pass and move», som det heter på engelsk. De mestrer så små rom at det nesten er umulig å ta fra dem ballen, sier Alsaker.

- Dessuten er kombinasjonen med ekstrem teknikk oppe i alt dette sammen med et velutviklet pasningsspill helt unik, sier han.

- En klar filosofi
Alsaker poengterer at det tar tid å bygge opp en slik spillestil.

- Barcelona har en klar filosofi. I forkant av 2-0-scoringen har laget 27 pasninger før de bryter gjennom Mourinhos Real Madrid. Tidligere store utgaver av Brasil har gjort det samme – trillet ball lenge, før de har eksplodert og funnet åpninger, konstaterer Alsaker – full av beundring.

Xavi og Messi jubler, ronaldo med ryggen til. (Foto: ANDRES KUDACKI/Ap)
Xavi og Messi jubler, ronaldo med ryggen til. (Foto: ANDRES KUDACKI/Ap)