FANGER MED MIKROBRIKKER: Kong Abdullah av Saudi-Arabia ville  merke fangene i leiren på Guantanamo på Cuba med mikrobrikker. (Foto:  Brennan Linsley, © BL PS**NY** SE**NY** JN**NY** RJ)
FANGER MED MIKROBRIKKER: Kong Abdullah av Saudi-Arabia ville merke fangene i leiren på Guantanamo på Cuba med mikrobrikker. (Foto: Brennan Linsley, © BL PS**NY** SE**NY** JN**NY** RJ)

WikiLeaks: Kongen av Saudi-Arabia ville radiomerke Guantanamo-fanger

Kong Abdullah av Saudi-Arabia ville implantere mikrobrikker i Guantanamo-fanger og spore dem via Bluetooth.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saudi-Arabias statsoverhode, kong Abdullah, fikk i mars i fjor en idé om hvordan man kunne sikre seg at de innsatte i Guantanamo-leiren kunne spores.

Les også: Her er de viktigste Wikileaks-avsløringene

Bekymret for Barack Obama

Et dokument offentliggjort på WikiLeaks beskriver et møte Abdullah hadde i mars 2009 med John Brennan, en antiterror-rådgiver fra Det hvite hus.

Der tok de blant annet opp iransk innblanding i saudiarabisk politikk og manglende tiltro til USA fra den arabiske verden. Abdullah hadde stor tiltro til at Barack Obama klarer å rette opp dette.

– USA og verden trenger en slik president. Men jeg er bekymret for hans sikkerhet, sa Abdullah.

Les også: Frykt for Iran gjennomsyrer lekkede dokumenter

– Hester har ikke gode advokater

Etter hvert gikk samtalen over på hva som kan gjøres med fangene i Guantanamo-leiren på Cuba.

– Nå kom jeg på noe, sa kong Abdullah, og foreslo at man kunne implantere mikrobrikker i Guantanamo-fangene før de slippes løs, slik at man kan spore deres bevegelser via Bluetooth.

Abdullah påpekte at dette allerede blir gjort med hester og falker. Brennan var ikke imponert og sa at dette kan definitivt møte på juridisk motstand i USA.

– Hester har ikke gode advokater, sa Brennan.

Les også: Norske WikiLeaks-dokumenter kan komme senere

Abdullah irritert over Iran

Videre var Abdullah bekymret for iransk innblanding og støtte til Hamas.

Tips oss!
Har du kommet over noe interessant i Wikileaks-materialet? Ikke nøl med å tipse oss!
Send oss en epost på tips@tv2.no!
Han varslet også USA om at Iran prøver å etablere islamske fundamentalistiske paramilitære organisasjoner i afrikanske land.

– Irans mål er å lage problemer. Det er ingen tvil om at det er noe ustabilt med dem, sa kong Abdullah, og beskrev landet som «eventyrere i negativt forstand».

Abdullah avslørte også at han hadde hatt en opphetet samtale med den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki. Abdullah var irritert over at Iran støtter den paramilitære organisasjonen Hamas som er i konflikt med både Israel og Libanon. Mottaki mente at Iran er i sin fulle rett til å gjøre det, siden de er alle muslimer.

– Nei, de er arabere. Dere persere har ingenting å gjøre med å blande dere inn i arabiske forhold, skal Abdullah ha svart.

Skjulte våpen med tepper

Et annet Wikileaks dokument som omhandler Iran (link), beskriver en forsendelse fra en iransk ambassade som ble stoppet i tollen i Turkmenistan.

Under flere turkmenistanske tepper ble det funnet våpen som sjelden blir brukt i selvforsvar: AK-47 samt diverse snikskytterrifler.