SURFESTOPP: Hvis Kripos får det slik de ønsker, vil man ikke lenger kunne surfe anonymt på nettet på offentlige steder. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
SURFESTOPP: Hvis Kripos får det slik de ønsker, vil man ikke lenger kunne surfe anonymt på nettet på offentlige steder. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

Slik velger du strømleverandør

Med rekordpriser i vente er dette tidspunktet for å bytte strømleverandør, ifølge Forbrukerrådet.

2010 blir det dyreste strømåret noensinne. Prisen er 70 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

LES OGSÅ: Huset lekker varme!

Dyr strøm

Ifølge Tor Inge Akselsen i Statnett preges strømsituasjonen nå av et veldig høyt forbruk. Forbruket i dag vil bli omtrent på nivå med den vi hadde på fredag, det vil si rekordforbruk for november.

I kriseåret 2002/2003 hadde vi priser opp mot én krone per kilowatt. Akselsen tror ikke det er urealistisk at vi vil se slike priser i vinter.

– Stor etterspørsel av en vare drar prisen opp. Vi sliter også med ettervirkninger av den kalde vinteren tidligere i år, med en spesielt kald januar og februar. Da våren kom var magasinene nesten tomme. Til tross for stor import har vi ikke klart å fylle opp magasinene. Dermed er tilbudet litt dårligere. Høy etterspørsel og litt dårlig tilbud trekker prisen ekstra i været, forklarer han.

Risikerer vi strømrasjonering?

– Nei, det tror jeg ikke. Da må det skje noe helt spesielt, sier Akselsen.

LES OGSÅ: Nordmenn er mestere i strømsløsing

Bytt strømleverandør

Med høye strømpriser og en kald vinter i vente, er dette tidspunktet for å bytte strømleverandør. Det mener Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Ifølge Halsos er det lett å bytte. Mange leverandører gjør hele jobben for det, det gjelder bare å finne riktig leverandør og velge riktig avtale.

Men hvordan velger man?

– Noen selskapers avtaler er for gode til å være sanne. Styr unna de. Og unngå alle som skal ha penger på forskudd, råder Halsos.

For å velge selskap anbefaler han å gå inn på konkurransetilsynet sin nettside: www.konkurransetilsynet.no

Slik gjør du det:

Fyll ut kommune og ditt cirka årlige forbruk

Velg produkttype: fast, spot eller variabel

Du vil få opp en liste over prisene til de enkelte leverandørene.

Velg en av de billigste. Ved å klikke på selskapet vil du får informasjon, og du kan velge skjema for å bestille eller bestille på selskapets nettside.

Alle selskapene tilbyr å ordne alt det praktiske i forbindelse med bytte.

Dette er de ulike stømavtalene du kan inngå:

Spot:

Spotpriskontrakter følger markedsprisen som fastsettes på kraftbørsen Nord Pool. I tillegg til markedsprisen må du betale et påslag. I de fleste tilfeller brukes gjennomsnittlig spotpris per måned, men enkelte leverandører bruker prisen time for time.

Variabel:

Variabel strømpris er liksom spotpris rørlig. Risikoen for høye strømpriser er ikke lavere med variabel strømpris enn med spotpris.

Fast:

Fastpriskontrakt kan sammenlignes med fastrente i banken. Du betaler en gitt pris i et visst tidsrom, som oftest et år, men det finnes også andre avtalelengder.

Halsos i Forbrukerrådet forklarer:

– Spotpris lønner seg ofte i lengden. Med fastpris betaler man ofte litt mer, men da vet man alltid hva man skal betale, sier han.