SURFESTOPP: Hvis Kripos får det slik de ønsker, vil man ikke lenger kunne surfe anonymt på nettet på offentlige steder. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
SURFESTOPP: Hvis Kripos får det slik de ønsker, vil man ikke lenger kunne surfe anonymt på nettet på offentlige steder. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

Slik velger du strømleverandør

Med rekordpriser i vente er dette tidspunktet for å bytte strømleverandør, ifølge Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2010 blir det dyreste strømåret noensinne. Prisen er 70 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

LES OGSÅ: Huset lekker varme!

Dyr strøm

Ifølge Tor Inge Akselsen i Statnett preges strømsituasjonen nå av et veldig høyt forbruk. Forbruket i dag vil bli omtrent på nivå med den vi hadde på fredag, det vil si rekordforbruk for november.

I kriseåret 2002/2003 hadde vi priser opp mot én krone per kilowatt. Akselsen tror ikke det er urealistisk at vi vil se slike priser i vinter.

– Stor etterspørsel av en vare drar prisen opp. Vi sliter også med ettervirkninger av den kalde vinteren tidligere i år, med en spesielt kald januar og februar. Da våren kom var magasinene nesten tomme. Til tross for stor import har vi ikke klart å fylle opp magasinene. Dermed er tilbudet litt dårligere. Høy etterspørsel og litt dårlig tilbud trekker prisen ekstra i været, forklarer han.

Risikerer vi strømrasjonering?

– Nei, det tror jeg ikke. Da må det skje noe helt spesielt, sier Akselsen.

LES OGSÅ: Nordmenn er mestere i strømsløsing

Bytt strømleverandør

Med høye strømpriser og en kald vinter i vente, er dette tidspunktet for å bytte strømleverandør. Det mener Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Ifølge Halsos er det lett å bytte. Mange leverandører gjør hele jobben for det, det gjelder bare å finne riktig leverandør og velge riktig avtale.

Men hvordan velger man?

– Noen selskapers avtaler er for gode til å være sanne. Styr unna de. Og unngå alle som skal ha penger på forskudd, råder Halsos.

For å velge selskap anbefaler han å gå inn på konkurransetilsynet sin nettside: www.konkurransetilsynet.no

Slik gjør du det:

Fyll ut kommune og ditt cirka årlige forbruk

Velg produkttype: fast, spot eller variabel

Du vil få opp en liste over prisene til de enkelte leverandørene.

Velg en av de billigste. Ved å klikke på selskapet vil du får informasjon, og du kan velge skjema for å bestille eller bestille på selskapets nettside.

Alle selskapene tilbyr å ordne alt det praktiske i forbindelse med bytte.

Dette er de ulike stømavtalene du kan inngå:

Spot:

Spotpriskontrakter følger markedsprisen som fastsettes på kraftbørsen Nord Pool. I tillegg til markedsprisen må du betale et påslag. I de fleste tilfeller brukes gjennomsnittlig spotpris per måned, men enkelte leverandører bruker prisen time for time.

Variabel:

Variabel strømpris er liksom spotpris rørlig. Risikoen for høye strømpriser er ikke lavere med variabel strømpris enn med spotpris.

Fast:

Fastpriskontrakt kan sammenlignes med fastrente i banken. Du betaler en gitt pris i et visst tidsrom, som oftest et år, men det finnes også andre avtalelengder.

Halsos i Forbrukerrådet forklarer:

– Spotpris lønner seg ofte i lengden. Med fastpris betaler man ofte litt mer, men da vet man alltid hva man skal betale, sier han.