KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen.  (Foto: TV 2)
KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen. (Foto: TV 2)
Tidligere direktør Robert Hermansen.  (Foto: TV 2)
Tidligere direktør Robert Hermansen. (Foto: TV 2)

Robert Hermansen siktet for korrupsjon

Økokrim har siktet den tidligere gruvetoppen for grov korrupsjon.

Robert Hermansen, tidligere direktør i det statlige gruveselskapet Store Norske gruvekompani på Svalbard er siktet for grov korrupsjon.

Det bekrefter Økokrims førstestatsadvokat Bård Thorsen overfor TV 2.

Hermansen var tidligere siktet for grov økonomisk utroskap, men nylig endret Økokrim siktelsen.

– Det henger sammen med blant annet funn av utbetalinger fra underleverandører til Hermansen, sier Thorsen til TV2.

LES OGSÅ: Hermansen trekker seg fra alle verv

3,9 millioner

Fredag sendte rederiet Jebsen ut en pressemelding der de gjorde det kjent at selskapet var blitt siktet for grov korrupsjon, etter at Økokrim skal ha oppdaget en utbetaling på 3,9 millioner kroner fra avdøde Atle Jebsen til Robert Hermansen.

476127

Rederiet Jebsen er ett av selskapene som har fått lukrative kontrakter av Hermansen, den tiden han satt som direktør i Store Norske.

Private lån

TV 2 har gjennom en serie reportasjer avslørt at Robert Hermansen har hatt et tett personlig forhold til Store Norskes underleverandører.

Blant annet har Hermansen fått utbetalt en million kroner i lån fra entreprenørselskapet LNS. Det samme selskapet investerte også to millioner kroner i et av Hermansens private selskaper, uten å få aksjer i selskapet. Hermansen fikk også mulighet til å låne 100 millioner kroner av kullmeglerselskapet Oxbow, da Hermansen selv forsøkte å kjøpe Store Norske privat i 2004.

LES OGSÅ: Får flengende kritikk etter private lån

Til sammen er nå tre personer og ett selskap siktet for grov korrupsjon i saken. I tillegg til Hermansen og rederiet Jebsen, er eierne av LNS, Martin og Frode Nilsen, siktet for grov korrupsjon. Videre er en person siktet for medvirkning til grov utroskap.

LES OGSÅ: Ga gigantkontrakter til kjente uten anbud

TV 2 har kontaktet Robert Hermansen, men han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– Ikke overrasket over korrupsjonssiktelsen

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI er ikke overrasket over at Hermansen nå er siktet for grov korrupsjon.

– Jeg har gått gjennom alle hvitsnippdømte de siste ti årene. Og Hermansen har mange kjennetegn felles med dem. Det er vanlig at man blir en lokal helt, slik Hermansen har blitt på Svalbard, til tross for det man skjuler, sier professoren.

Se intervjuet med BI-professoren i videovinduet under:

476092