Spille automat (Foto: TV 2)
Spille automat (Foto: TV 2)

Frykter aggressive automater

Lotteritilsynet er bekymret over økningen i ulovlige spilleautomater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare denne uka ble seks automater beslaglagt av politiet.

«Snille» automater

Det er Norsk Tipping som har monopol på spilleautomater her i landet. De gamle seddelautomatene er byttet ut med såkalte «snillere» automater, som begrenser hvor mye det er mulig å tape.

Men Lotteritilsynet frykter nå en ny aktør som uten noen for for godkjennelse plasser ut sine egne automater.

BEKYMRET OVER PIRAT-AUTOMATER: Rune Timberlid i Lotteritilsynet. (Foto: Lotteritilsynet/)

– Vi har funnet disse automatene både på bensinstasjoner, tippekiosker og gatekjøkken, sier Rune Timberlid, kommunikasjonssjef i Lotteritilsynet.

Beslagla seks automater

Lotteritilsynet har så langt anmeldt 15 forhold både på Øst- og Vestlandet. Denne uka tok politiet på Lillestrøm beslag i seks automater i en spillehall.

– Så vidt vi vet er det veldig aggressive automater. Du kan tape store summer blant annet fordi du kan spille med sedler. Vi ser også at dette appellerer til den gamle gruppa av spillere der det var mange som utviklet svært uheldig spilleadferd. I så måte er dette forsøket på å komme inn i det norske markedet svært kynisk, sier Timberlid.

Mener virksomheten er lovlig

TV 2 har tidligere vært i kontakt med en av eierne av de tsjekkiske selskapene JensiGame og Scandig Gaming, som står bak automatene. Han hevder at automaten er en internetterminal som må være lovlig fordi selve spillet skjer i utlandet.

Hos Lotteritilsynet er man ikke enig.

Opplagt sak

– Denne saken er enkel. Dette er fysiske automater som står i det offenlige rom i Norge der du spiller med fysiske penger. I lotterilovens forstand er dette en utbetalingsautomat, sier Rune Timberlid.

Det lyktes ikke TV 2 å få noen kommentar fra selskapene om beslagene på Lillestrøm.