FENGSEL: Pirate Bay-tiltalte Peter Sunde (bildet) Fredrik Neij  og Carl Lundström ble i dag idømt fengselsstraffer. (Foto: Bertil Ericson  / SCANPIX/SCANPIX)
FENGSEL: Pirate Bay-tiltalte Peter Sunde (bildet) Fredrik Neij og Carl Lundström ble i dag idømt fengselsstraffer. (Foto: Bertil Ericson / SCANPIX/SCANPIX)

Alle dømt til fengsel i Pirate Bay-saken

Piratpartiet: – Når én faller, står ti klare til å ta hans plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de tre tiltalte i Pirate Bay-saken i Sverige er funnet skyldige og dømt til fengselsstraffer av hovrätten (lagmannsretten) i dag, skriver Piratpartiet i en pressemelding.

– Dette endrer ingenting. Hvis én faller, tar ti andre hans plass, sier lederen av Piratpartiet i Sverige, Rick Falkvinge til tv2nyhetene.no.

Hovrätten slår fast at Pirate Bay har utført ulovlig fildeling, og dømte alle tre til medvirkning. Men retten aksepterte ikke aktoratets påstand om at de var ansvarlige for alt som har skjedd på Pirate Bay.

Krevde 120 millioner

Skadeerstatningen har også økt fra 32 millioner kroner til 46 millioner svenske kroner. Dette er en nedjustering av aktoratets krav om 120 millioner.

Fengsselsstraffene ble senket noe. Fredrik Neij ble dømt til ti måneders fengsel, Peter Sunde til åtte måneder, og Carl Lundström til fire. I tingsrätten i april ble alle tre dømt til tolv måneder.

– Dette blir tatt til høyesterett, ikke vær bekymret. Ellers kan vi sette vår lit til EU-direktiv, sier Peter Sunde på sin twitter-side.

– Dette kan sammenlignes med erstatningsansvaret man får etter en voldtektsdom, som er 75.000 kroner. Loven har glidd så langt fra den allmenne rettsfølelsen, at den ikke kan overleve uten drastiske reformer, sier Falkvinge.

– Politikere har feilet

Falkvinge mener at politikere har feilet i å tilpasse lovene til neste generasjonens samfunn og arbeidsliv. En av grunnene er at det er for få unge mennsesker i parlamentet, i tillegg til at de har manglende teknologisk forståelse.

– Politikere skjønner ikke hvordan lovene skal endres. Opphavslovene påvirker alle sammen, ikke bare de som bruker Pirate Bay. Politikere er blinde mot den utviklingen.

– Dommen har ingen betydning

Falkvinge antar at dommen ikke kommer til å endre noe, folk blir snarere mer forsiktige og føre var.

– En halv million svensker krypterer nå sine maskinene sine. Ikke fordi de vil gjøre noe ulovlig, men fordi de har lyst på et privatliv. Det er akkurat som å lukke toalettdøren bak seg, sier han.

Falkvinge insinuerer at dommeren ikke er upartisk siden han har vært involvert patebransjens kamp mot nedlasting tidligere, og antar at dommen vil bli anket til Högsta domstolen.