DATALUSS: NAV brukere opplever forsinkelser i saksbehandlingen på grunn av en datafeil. (Foto: Alexander Vestrum/NTB)
DATALUSS: NAV brukere opplever forsinkelser i saksbehandlingen på grunn av en datafeil. (Foto: Alexander Vestrum/NTB)

Nav kan sjekke din konto

Nav har ikke bare tilgang til pasientjournaler, tele- og datatrafikk. De kan også sjekke kontoen din – helt lovlig og uten å informere om det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etatens direktør for kontroll, Magne Fladby, bekrefter overfor ABC Nyheter at hans ansatte har fullmakt til å innhente «informasjon hos finansinstitusjoner», dersom de mener det er nødvendig.

Videre fullmakter enn politiet

– Denne lovfestede retten er til for at Nav skal kunne avdekke trygdemisbruk eller forsøk på dette. Om vi skulle varsle der det er mistanke, er det jo nesten umulig å drive kontroll, sier Fladby, som derfor mener de ikke behøver å varsle brukeren når de velger å sjekke kontoen.

Dermed har de videre fullmakter enn politiet: De må nemlig informere når de sjekker økonomien din. De kan utsette å informere om dette, men bare dersom en dommer godkjenner utsettelsen. I tillegg kreves det «skjellig grunn til mistanke» før de kan få innsyn i kontoopplysninger. Som regel foreligger det også en siktelse når de går til et sånt skritt.

Avgjøres av saksbehandlere

Mens politiet bruker erfarne jurister til å avgjøre om det finnes «skjellig grunn», er denne avgjørelsen lagt til saksbehandlerne hos Nav.

– Ja, det er saksbehandler som bestemmer hva som er nødvendige opplysninger. Men dette skal ikke benyttes i generelle kontroller, bedyrer Fladby. (©NTB)