Julian Assange er grunnleggeren av Wikileaks. (Foto: Leon Neal/Afp)
Julian Assange er grunnleggeren av Wikileaks. (Foto: Leon Neal/Afp)

WikiLeaks: USA sponset terror

WikiLeaks skal planlegge pinlige avsløringer om Tyrkia og USA

WikiLeaks planlegger å avsløre at USA har hjulpet den kurdiske PKK-geriljaen, skriver The Jerusalem Post og den London-baserte arabiske avisen Dar Al Hayat.

Støttet terroristorganisasjon

Ifølge Dar Al Hayat viser ikke-offentliggjorte dokumenter at USA har støttet PKK som har ført væpnet konflikt mot tyrkiske myndigheter siden 1984.

Allerede i 1979 fastslo USAs eget utenriksdepartement at PKK er en terroristorganisasjon. PKK står også på Natos og EUs terrorliste. USA skal også ha løslatt kurdiske aktivister fra Irak så sent som i 2006.

Dokumentene skal vise at USA har gitt våpen til PKK og ignorert at disse kom til å bli brukt i Tyrkia. Tyrkia er Nato-medlem og en av USAs nærmeste allierte i Midtøsten.

PKK har gjennomført en rekke væpnede aksjoner i Tyrkia, for å prøve å danne en egen stat som overlapper tyrkisk og nord-irakisk territorium for de rundt 15 millioner kurdere i landet.

Våpen fra Tyrkia til Irak

USA skal også ha kritisert Tyrkia for å ikke ha kontroll på grensene sine. Irakere som bodde i Tyrkia skal ha forsynt Al-Qaida med utstyr til å bygge bomber, håndvåpen og ammunisjon under Irak-krigen.

Om ikke lenge vil WikiLeaks legge ut sju ganger så mange dokumenter som den siste Irak-lekkasjen, opplyste WikiLeaks mandag morgen på Twitter.

I oktober lekket nettstedet over 400.000 hemmeligstemplete dokumenter om den amerikanske krigføringen i Irak.

Den varslede lekkasjen kan dermed dreie seg om nærmere tre millioner dokumenter.

– Vil skade forholdet til våre allierte

Barack Obamas administrasjon informerte Kongressen onsdag om at WikiLeaks planlegger å offentliggjøre dokumenter som kan skade forholdet med venner og allierte over hele verden, melder nyhetsbyrået AP.

USA informerer nå andre regjeringer om dette.

– Avsløringene kommer til å være skadelige for USA og dets interesser. De kommer til å skape spenninger mellom våre diplomater og våre venner verden rundt, sier pressetalsmann fra det amerikanske utenriksdepartementet, P.J. Crowley.