UTBREDT VOLD I HJEMMET: I alt 1 869 kvinner hadde opphold ved et av landets 51 krisesentre i fjor. (Foto: Illustrasjon, Colourbox)
UTBREDT VOLD I HJEMMET: I alt 1 869 kvinner hadde opphold ved et av landets 51 krisesentre i fjor. (Foto: Illustrasjon, Colourbox)

– Hver fjerde kvinne vil oppleve partnervold

Torsdag markeres FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Hver fjerde norske kvinne vil trolig oppleve vold fra partneren sin i løpet av livet.

– Mange får traumatiske skader i ettertid. Dette gjelder også for barna som lever med overgrepene, sier psykologspesialist Ane Heiberg Simonsen, ved Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Øst).

Les også: Barneombudet: «Jeg holder ikke ut»

Flere tusen ofre

I alt 1.869 kvinner hadde opphold ved et av landets 51 krisesentre i fjor. 85 prosent av dem var utsatt for vold fra nåværende eller tidligere partner. Ifølge krisesentrene viser disse tallene at det er mange kvinner som lever i voldelige forhold som aldri oppsøker denne delen av støtteapparatet.

– Problemet er meget komplekst og det rammer kvinner i alle samfunnslag og kulturer. Jo lenger man blir i et voldelig forhold, jo vanskeligere er det å bryte ut, sier Ane Heiberg Simonsen.

Man definerer partnervold som både fysisk og psykisk vold.

Les også: Mann (34) pågrepet for grov mishandling av samboer

Lunken interesse fra menn

I forbindelse med markeringen av FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner torsdag, har Reform (Ressurssenter for menn) offentliggjort en undersøkelse der både kvinner og menn er spurt om sine holdninger og erfaringer med vold i dag.

Undersøkelsen viser blant annet at én av tre menn engasjerer seg i temaet vold, men fortsatt tolererer menn handlinger som dytting og risting i større grad enn kvinner, skriver Aftenposten. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2