Denne breiflabben bosatt på Akvariet i Bergen slukte nabolaksen hel. (Foto: Frits Marten)
Denne breiflabben bosatt på Akvariet i Bergen slukte nabolaksen hel. (Foto: Frits Marten)

Ble vitne til dødskamp mellom breiflabb og laks

Fisken som tapte ble slukt levende. Frits Marten filmet dødskampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FILMET DØDSKAMPEN: Frits Martem ved Akvariet i Bergen ble vitne til noe helt spesielt på sin morgenrunde på akvariet. (Foto: Akvariet i Bergen )
En av de ansatte på akvariet i Bergen ble vitne til noe helt spesielt onsdag morgen. I et av akvariene ble dyrepasseren Frits Martem vitne til at en meter lang breiflabb havnet i basketak med en tilnærmet like lang laks.

– Jeg holdt på med min vanlige tekniske runde på morgenen og hadde egentlig tenkt til å bare gå forbi akvariet med breiflabben. Da så jeg plutselig at den lå der med laksen på tvers i munnen. Jeg ble stående og se på før jeg fant fram mobilen og begynte å filme, forteller Frits til TV 2.

Filmet dødskampen

Etter to til tre minutters slåsskamp i vannet gikk breiflabben av med en uten tvil overlegen seier – den spiste opp laksen. Offeret som var nærmest like stor som bøddelen, ble slukt hel.

Marten fanget dødskampen på video med mobiltelefonen han hadde med seg.

– Jeg tenkte med meg selv at jeg nekter å tro at den kan svelge laksen hel. Men det gjorde den.

Martem forteller at breiflabben er et rovdyr og at han tidligere har hørt om at fisketypen har spist ender og store fisker, men han ble svært overrasket over det han ble vitne til.

– Breiflabben er spesiell fordi den kan bevege de spisse tennene bakover slik at den stadig klarer å få bedre grep om byttet. Etter noen minutter med basketak var det bare halen til laksen som stakk 10-15 centimeter ut av breiflabben. Den kom med noen voldsomme rykninger før den ble helt stille, forteller dyrepasseren.

Sliten etter måltidet

Også direktøren ved Akvariet i Bergen, Kees Ekeli, er overrasket over hva han ser på videoen.

– Jeg har sett veldig mange naturfilmer, men noe slikt har jeg aldri sett før, sier Ekeli til TV 2.

Se dødskampen mellom fiskene i videovinduet over.

Den aktuelle breiflabben er på over en meter og veier rundt en åtte kilo. Laksen er tilnærmet like lang og veier rundt fire kilo.

– Det er ganske spektakulært, sier Ekeli til TV 2.

GO' OG METT: Breiflabben har stort sett lagt på bunnen av akvariet etter at den slukte en like stor laks onsdag morgen. (Foto: Kees Ekeli / Akvariet i Bergen)

Breiflabben er rundt åtte kilo og laksen som ble spist er rundt fire kilo, men de er tilnærmet like lange.

Etter måltidet onsdag morgen har breiflabben ikke vært særlig aktiv.

– Han ligger veldig rolig på bunnen av akvariet, forteller Ekeli.

Hissigpropp

Akvariet de involverte fiskene bor i kalles Tareskogen, og er hjem for de større fiskene i Akvariet i Bergen. Direktøren er overrasket over oppførselen til breiflabben.

Den har aldri angrepet noen andre fisker i akvariet tidligere, selv om det er mange som er mye mindre enn laksen som ble bytte onsdag morgen. Akvariet tar hensyn til hvilke fiskesorter som blir plassert sammen, og er overrasket over det som har skjedd.

– Vi hadde ikke forventet at den skulle ta laksen. Man hører jo om at breiflabber spiser andre, men størrelsesmessig overgår dette hva jeg trodde var mulig.

– Er denne breiflabben en hissigpropp?

– Ja han er hissig av seg. Breiflabber tar vi inn når de er små, siden de tåler så lite når vi skal transportere dem. Denne har vi hatt siden den var bitte liten. Og den har jo vært hos oss i fire år.

De ansatte ved akvariet har merket seg ett særtrekk med breiflabben.

– Den har god apetitt, avslutter akvariedirektøren.

Breiflabben har ikke noe navn. Kom med ditt navneforslag i kommentarfeltet under.