hund (Foto: TV 2)
hund (Foto: TV 2)

Har hunden din atferdsproblemer?

Hunder trenger også oppdragelse!

– Det er ikke så rent sjeldent at vi får inn eiere som er fortvilet over at hunden ikke oppfører seg som den skal, sier veterinær Torill Moseng.

– Enten kan det være at hunden har hatt et problem over lengre tid, eller at det plutselig har kommet en eller annen atferdsforandring som de ikke forstår eller ikke får bukt med, sier Torill.

Et eksempel på atferdsproblem kan være at hunden plutselig blir aggresiv.

– Det som er viktig da er å undersøke om hunden er frisk fysisk. Vi kan nemlig se at hunder kan bli aggresive hvis de har vondt i munnen eller ryggen og slike ting. Så vi undersøker dem alltid først.

LES OGSÅ: Hunder med hjertefeil

Atferdsekspert

Hvis det viser seg at hunden din er frisk, blir hunden henvist videre for å se hva slags atferdsproblemer hunden har. Noen problemer kan være enkle, mens andre krever mer ekspertise.

Denne ekspertisen har blant andre Gry Løberg.

Gry er atferdsekspert. Hun startet opp klinikken Manimal, en atferdsklinikk for hund og katt, og andre selskapsdyr, i 1999. I 2010 passerte Manimal 1450 atferdskonsultasjoner.

– Det meste er aggresjonsproblemer. Aggresjon mot andre hunder og mot mennesker, sier Gry. Hjemme alene problemer, separasjonsproblemer, oppmerksomhetssøkende atferd og redsler for ting, forteller Gry.

Vetrinær Torill Moseng og atferdsekspert Gry Løberg (Foto: TV 2)
Vetrinær Torill Moseng og atferdsekspert Gry Løberg (Foto: TV 2)

Behandling

– Jeg bruker intervju som metode. Jeg intervjuer eieren for å finne ut hvordan ting har utviklet seg, hva som har skjedd, hva de har forsøkt og litt om hvordan hverdagen deres er. Og ut i fra det stiller vi en atferdsdiagnose, og setter opp et treningsbehandlingsopplegg, sier Gry.

Er det eierens feil?

– Det er sjeldent at det er eierens feil, sier Gry. Helseproblemer utgjør ca 1/3 av tilfellene, og så er det mange hunder som har fått en dårlig start. De har dårlig sosialisering, fått for lite erfaring tidligere i livet og så blir de redd for ting. Nye ukjente ting og situasjoner de ikke klarer og mestre, sier Gry.

Søk hjelp tidlig

– Jo tidligere man får startet på et atferdsproblem, jo bedre resultat får man som regel. Mange føler det er deres egen feil, og vil derfor prøve å løse problemet selv, så baller det på seg, sier veterinær Torill Moseng.

– Vår erfaring er at hvis man kan snakke om hvordan ting går generelt når man er på f.eks. helsekontroll eller hos veterinæren, så kan man ta tak i problemet mye tidligere og eventuelt få hjelp av eksperter mye tidligere, sier Torill.

Forbygging er også viktig. Torill anbefaler å ta med hvalpen på hvalpekurs for å sosialisere både hund og eier.

Ulovlige hjelpemidler

– Bjeffehalsbånd er halsbånd som utløses automatisk. De kan være med strøm, sitron, vann eller lyd, forteller Gry. Hvis hunden lager lyd, så reagerer båndet automatisk. De er ikke lov å bruke. Alt av automatiske dressurmidler er forbudt i Norge, uansett. Det skal være en person som aktivt gjør noe.

– Hvis du har en hund med seperasjonsangst, som står hjemme og bjeffer og hyler, for den ikke klarer å være hjemme alene, kan det være fristende å bruke et slikt bjeffehalsbånd. Det gjør jo ikke problemet bedre. Det gir hunden en verre opplevelse. Når hunden har det vondt fordi den er alene hjemme, og atpåtil skal få en dusj med sitron eller strømstøt oppå det.

Dette forverrer problemet mener atferdseksperten. I tillegg til å gi dårligere prognose og dårligere dyrevelferd.