FRYKTER KJEMISKE VÅPEN: Bruk av kjemiske våpen fordømmes internasjonalt, og i Sør Korea fryktes det at Nord Korea skal ta i bruk kjemiske våpen. Til høyre bilder fra Forsvarets forskningsinstitutt, som viser hudskader etter bruk av sennepsgass. (Foto: Montasje)
FRYKTER KJEMISKE VÅPEN: Bruk av kjemiske våpen fordømmes internasjonalt, og i Sør Korea fryktes det at Nord Korea skal ta i bruk kjemiske våpen. Til høyre bilder fra Forsvarets forskningsinstitutt, som viser hudskader etter bruk av sennepsgass. (Foto: Montasje)

Dette er Nord-Koreas terrorvåpen

188 land har undertegnet Kjemivåpenkonvensjonen. Nord-Korea er ikke blant dem, sier UD-rådgiver.

Etter at Nord-Korea tirsdag utførte et artilleriangrep mot Sør-Korea, regnes forholdet mellom disse to landene som svært anspent.

ØVER MOT KJEMISKE ANGREP: Sørkoreanske soldater iført beskyttelsesdrakter
  foretok i sommer en øvelse mot angrep med kjemiske våpen. (Foto: Park
  Ji-hwan/Afp)
ØVER MOT KJEMISKE ANGREP: Sørkoreanske soldater iført beskyttelsesdrakter foretok i sommer en øvelse mot angrep med kjemiske våpen. (Foto: Park Ji-hwan/Afp)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte til TV 2 tirsdag kveld at han anser en av de alvorligste voldsepisodene mellom Nord- og Sør-Korea siden våpenhvilen i 1953 som både urovekkende og farlig.

Det som både Sør-Korea og verdenssamfunnet frykter, men som det ikke snakkes høyt om, er at Nord-Korea vil ta i bruk masseødeleggelsesvåpen som ikke eksploderer og er nesten uten lukt og farge: Kjemiske våpen.

– Ville angripe G20-møtet

For snaue to uker siden meldte sørkoreanske nettsteder at Nord-Korea hadde planlagt å bruke kjemiske eller biologiske våpen mot G20-toppmøtet i Seoul i Sør-Korea.

Den bisarre og skremmende planen gikk ut på at om lag 20 ballonger skulle frakte disse dødelige våpnene over grensa, og avbryte toppmøtet, meldte den britiske avisen Daily Mail 12. november.

I 2004 gravde kinesiske myndigheter opp det de mente var kjemiske
  våpen etterlatt av japanske militære styrker i den nordøstlige provinsen
  Changhun under 2. verdenskrig. (Foto: Ap)
I 2004 gravde kinesiske myndigheter opp det de mente var kjemiske våpen etterlatt av japanske militære styrker i den nordøstlige provinsen Changhun under 2. verdenskrig. (Foto: Ap)
Og i midten av oktober ble det kjent at Nord-Koreas lager av kjemiske våpen vurderes som en like stor trussel mot Sør-Korea som atomvåpen.

Nord-Korea har ikke undertegnet Kjemivåpenkonvensjonen, opplyser UD.

Unndrar seg inspeksjoner

Dette betyr at landet dermed har unndratt seg inspeksjoner av lagrene med masseødeleggelsesvåpen, og heller ikke har forpliktet seg til å kvitte seg med lagrene av kjemiske våpen.

I oktober 2006 ble Nord-Korea pålagt av FNs sikkerhetsråd å kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen, men myndighetene i Pyongyang forholdt seg tause til kravet fra FN.

– Per i dag har 188 land undertegnet Kjemivåpenkonvensjonen, men Nord-Korea har ennå ikke undertegnet, bekrefter Hilde Janne Skorpen, som jobber i Utenriksdepartementets seksjon for nedrustning og ikke-spredning.

BESØK FRA KINA: I oktober fikk Kim Jong-il og hans sønn Kim
  Jong-un besøk av ledere fra Kinas militære styrker. (Foto: Afp)
BESØK FRA KINA: I oktober fikk Kim Jong-il og hans sønn Kim Jong-un besøk av ledere fra Kinas militære styrker. (Foto: Afp)
Nord-Korea er i stand til å produsere opptil 12.000 tonn kjemiske våpen.

Opptil 5000 tonn på lager

Beregninger som er gjort av Sør-Koreas forsvarsdepartement viser at den kommunistiske naboen i nord allerede har liggende mellom 2500 til 5000 tonn med kjemiske våpen.

Flere av lagrene med disse masseødeleggelsesvåpnene skal ligge skjult i fjelltunneler, og kan hentes frem enten i et overraskelsesangrep eller motangrep mot sørkoreanske eller amerikanske styrker som er utstasjonert i Sør-Korea.

Skorpen sier at verdenssamfunnet fordømmer kjemiske våpen på grunn av de store konsekvensene en eventuell bruk av slike våpen vil medføre.

UD-ekspert: – Kjemiske våpen er uakseptabelt

– Fra et humanitært perspektiv er det rett og slett uakseptabelt å bruke slike våpen, sier nedrustningsrådgiver Hilde Janne Skorpen.

Nord-Korea skal i en årrekke hatt kapasitet til å produsere en rekke kjemiske våpen, viser opplysninger fra landet selv, vestlige etterretningstjenester og vitenskapsfolk.

Med betydelig økonomisk støtte fra USA har russiske myndigheter
  bygd opp et anlegg 1600 kilometer øst for Moskva som skal destruere landets
  lagre av kjemiske våpen. (Foto: Jim Heintz/Ap)
Med betydelig økonomisk støtte fra USA har russiske myndigheter bygd opp et anlegg 1600 kilometer øst for Moskva som skal destruere landets lagre av kjemiske våpen. (Foto: Jim Heintz/Ap)
I dette arsenalet skal det befinne seg ulike typer nerve-, blod- og hudgasser som for eksempel sarin, soman, tabun, Vx, blåsyregass og sennepsgass.

Disse stridsgassene kan tas i bruk med nær sagt samtlige av landets våpensystemer, som artilleri, raketter og flybårne bomber.

Rakett-tester utført av Nord-Korea viser at rakettene har en rekkevidde på om lag 400 kilometer.

Nord-Korea hadde Sovjetunionen, en tidligere storprodusent av kjemiske og biologiske våpen, som alliansepartner.

Bare ett år etter at våpenhvileavtalen ble undertegnet mellom Nord- og Sør-Korea i 1953, fikk Nord-Korea ta del i kjemivåpenprogrammet til Sovjetunionen og Kina, ifølge forskersammenslutningen Federation of American Scientists.

Drepende milligram

Nervegassen tabun har ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) en lukt som er fruktlignende, mens soman lukter kamfer. Nervegassen sarin er derimot luktfri. Det trengs bare ett til tre milligram av disse nervegassene for å ta livet av et menneske.

Sennepsgass har fått navnet sitt fordi den kan lukte svakt av sennep eller hvitløk.

Gassen gir skader som ligner brannskader, og ble brukt under 1. verdenskrig.

Iraks diktator Saddam Hussein brukte også denne stridsgassen under krigen mot Iran og mot landets egen kurdiske befolkning.

Les FFIs rapport om kjemiske våpen her (ekstern lenke)