SKØYTEENTUSIASTER: Jeroen Oostendorp og Johannes Apon er godt fornøyd med den norske kulda. Det betyr nemlig is på skøytebanen.  (Foto: Olav T. Hustad Wold/Harald Bjørnson Jacobsen )
SKØYTEENTUSIASTER: Jeroen Oostendorp og Johannes Apon er godt fornøyd med den norske kulda. Det betyr nemlig is på skøytebanen. (Foto: Olav T. Hustad Wold/Harald Bjørnson Jacobsen )

Nederlendere gleder seg over norsk kulde

Nederlenderne Jeroen Oostendorp og Johannes Apon gleder seg over den varslede sprengkulda. For med kulda kommer det is på Norges største skøytebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oostendorp, som har gjort Lillehamring av seg, klikker på seg skøytene som har bindinger som passer til vanlige skisko. Så setter han avgårde utover den speilblanke isen sammen med kameraten Johannes Apon.

– Er isen her trygg da?

– Jo, Den er ganske trygg, det er boret hull og den var mellom ti og tolv centimeter tykk på søndag, forteller nederlenderen Jeroen Oostendorp til TV 2 Nyhetene.

– Det er spektakulært, det er en følelse som er vanskelig å beskrive, som man må oppleve, sier Oostendorp.

– Det er en fantastisk lyd å gå på stålis med skøyter, kontakten mellom stål og is er fantastisk. Og så sklir man og sklir, det er helt fint.

Ingen nordmenn

Likevel, er de to nederlendere foreløpig ensomme på isen på Mjøsa. Det var ingen nordmenn å se.

- Jeg tror de har endt opp på rulleski, sier Oostendorp.

– Jeg tror egentlilg bare at folk har glemt isens glede, sier Johannes Apon.

– Nordmenn har glemt hvor gøy det er å bruke isen, kanskje alpinanleggene har markedsført seg så kraftig at folk heller drar dit.

Fint med kaldt vær

Nå håper nederlenderne på mer kulde

– Nå er det fint at det er meldt så mye kulde at isen legger seg fortere på Mjøsa nedover, det er en fordel, sier Oostendorp.

– Og det er viktig at det ikke kommer snø, da får vi den store skøytebane vi ønsker oss.

Planlegger skøytefestival

Johannes Cornelis Apon og Jeroen Oostendorp er en av ildsjelene bak Norwegian Skating Festival, som så dagens lys på Mjøsa i vinter.

Oostendorp forteller til avisa GD.no at han håper over 500 skøyteløpere vil bli med og gå turløp på Mjøsisen i februar. Der kan løperne velge mellom distanser fra en mil til 20 mil.

Les mer om festivalen her (ekstern lenke)